Pokarmy bogate w witaminę B6: melasa, drożdże piwne, warzywa liściowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, śliwki, ryż, groszek.
- wspomaga funkcje żelaza oraz deponowanie witaminy A w tkankach. Pokarmy bogate w witaminę B12: ser żółty, ryby, mleko, produkty mleczne, tuńczyk, jajka.
Pokarmy bogate w witaminę C: owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, zielona papryka, brokuły gotowane na parze.
- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor. Pokarmy bogate w witaminę D: sardynki, łosoś, tran z dorsza, tuńczyk, mleko.
- wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej. Pokarmy bogate w witaminę P: owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona.
Pokarmy bogate w witaminę A: zielone i żółte owoce oraz warzywa, produkty mleczne, ryby, tran z dorsza, suszone morele, szpinak, świeża marchewka.
Pokarmy bogate w witaminę B1: melasa, drożdże piwne, ryż, ryby, drób, orzeszki ziemne, zarodki zbóż, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie.
Pokarmy bogate w witaminę B2: melasa, migdały, pełne ziarno, brukselka, drożdże piwne.
Pokarmy bogate w witaminę B3: drożdże piwne, ryby szelfowe, mleko, produkty mleczne, drób, rabarbar, piersi kurcząt, prażone orzeszki ziemne.
Pokarmy bogate w witaminę B5: drożdże piwne, łosoś, warzywa strączkowe, zarodki zbóż, pełne ziarna, gotowane pieczarki, jagody bzu czarnego, sok pomarańczowy.
- niezbędna dla procesów rozmnażania.
- wzmaga płodność mężczyzn i kobiet.
- pomaga przywrócić potencję u mężczyzn.
- wpływa na laktację.
- chroni komórki krwi.
- wspomaga gojenie ran.
- zatrzymuje tlen dla organizmu.
- chroni przed poronieniami, spowolnieniem umysłowym, pesymizmem i...
Pokarmy bogate w witaminę F: oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), zarodki zbóż, ziarna słonecznika.
Pokarmy bogate w witaminę K: zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, melasa, jogurt, owies.
Zapotrzebowanie: Witaminę PP wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg] Ciekawostki: · jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności, · dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów – tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu, · nadmierne spożywanie pokarmu ...
Witamina C, kwas askorbinowy, witamina rozpuszczalna w wodzie, odgrywająca dużą rolę w utlenianiu komórkowym, zwłaszcza w utlenianiu tyrozyny i w procesach redukcji.
Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
- pomaga organizmowi przekształcać witaminę A, wykorzystywać wapń i fosfor. Witamina P - bioflawonoidy - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej.
Witamina IC obecna jest też we krwi, gdzie występuje w formie witamin K, i IC2 oraz mielcu kobiecym, w którym nie występuje jedynie witamina K2, tj.
Z witamin rozpuszczalnych w wodzie dużą labilnością odznaczają się: witamina C - niszczy ją działanie tlenu, światła wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witamina B]2 i kwas pantotenowy są wrażliwe na utlenianie i światło; witamina Bj - niszczy ją tlen, wysoka temperatura i odczyn zasadowy; witaminy B2 i B6 są wrażliwe na działanie światła.
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Witamina A jako grupa związków występuje zarówno w świecie zwierzęcym, jak i roślinnym (tab.