Rzodkiew świrzepa

Rzodkiew świrzepa

Czytaj Dalej

Charakterystyka chwastów - Rzodkiew świrzepa

Rzodkiew świrzepa, czyli łopucha jest chwastem gleb piaszczystych, piaszczysto-gliniastych i gliniastych zakwaszonych.

Rzodkiew świrzepa

Wygląd: Jednoroczna roślina zielna z cienkim, wrzecionowatym korzeniem. Łodygi osiągają wysokoć 15-150 cm, są prosto wzniesione i wężykowato pogięte, rozgałęzione i zielono ulistnione, na ogół - zwłaszcza u nasady - szorstko owłosione i niebieskawo oszronione. Liście odziomkowe i dolne łodygowe...

Rzodkiew świrzepa

 

Wygląd: Jednoroczna roślina szorstko owłosiona, wysokości 30-60 cm, rozgałęziona. Dolne liście z ok. 4 parami pierzastych odcinków bocznych i większymi, okrągła-wymi lub jajowatymi odcinkami końcowymi. Od gorczycy polnej (ognichy) różni się wzniesionymi działkami kielicha, które są o połowę...

Rzodkiew zwyczajna

Znaczenie lecznicze ma rzodkiew czarna, której korzeń (Radix Raphani nigri) jest bogaty w tioglikozydy, witaminę C, prowitaminy z grupy B i substancje antyseptyczne. Rzodkiew przyśpiesza procesy przemiany materii i leczy zaburzenia trawienne.

Rzodkiew czarna

Rzodkiew jest wartościowym, ze względu na witaminy i składniki mineralne,produktem żywnościowym (sałatki).

Rzodkiew czarna - zastosowanie

Rzodkiew może wywołać zapalenie skóry na tle alergicznym, a duże dawkisoku, podawane zwłaszcza na czczo, powodują czasem podrażnienie i przekrwieniebłony śluzowej żołądka (zgaga, odbijanie się).

Rzodkiew czarna - formy podania

Suchy wyciąg z czarnej rzodkwi wchodzi w skład drażetek — Raphacholin,przyjmowanych w niewydolności wątroby (1/2—1 tabletki 3 razy dziennie 30 min poposiłkach, w zaparciach — rano i wieczorem przed jedzeniem).

Rzodkiew czarna

Wyciągi z korzenia rzodkwi czarnej wchodzą wskład preparatów Raphacholin i Raphalamid, produkowanych przez Herbapol. Świeży korzeń rzodkwi zaleca się w postaci sałatki, w ilości 50-150 g dziennie,w niedoczynności wątroby.