Kolendra

Kolendra

Czytaj Dalej

Kolendra siewna

Surowiec stanowią wysuszone owoce kolendry, które zbiera się, kiedy roślinazaczyna żółknąć (lipiec, sierpień). W handlu spotyka się dwie odmiany kolendry:drobnoowocową i wielkoowocową.

Kolendra siewna

Sproszkowane owoce kolendry wchodzą w skład indyjskiego proszku curry, służącego do sporządzaniaostrego sosu. Napar kolendrowy: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać 1szklanką wody wrzącej.

Kolendra siewna - zastosowanie

W mieszankach z innymi ziołami kolendraużywana jest czasami jako środek uspokajający (zwłaszcza w nerwicy Wegetatywnej). Olejek kolendrowy zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Kolendra siewna

Kolendra siewna , k o le n d e r sie w n y(Coriandrum sativum) — roślina m iododajna z ro dzinybaldaszkowatych ( (Jm belliferae), jednoroczna,upraw na; występują dwie odm iany: drobnoowocowa(var.

Kolendra siewna

W przeciwieństwie do owoców wielu innych baldaszkowatych, owoce kolendry nie rozpadają się na 2 owocki częściowe. Przyrządzanie i stosowanie: Owoce kolendry (Fructus Coriandri): 1/2 LH zemleć i przygotować napar; spagyrik.