Jarzyna (warzywo)

Czytaj Dalej

Słówka - warzywa, owoce, przyprawy

WARZYWA:

der Weiβkohl – biała kapusta

der Rotkohl – czerwona kapusta

der Blumenkohl – kalafior

der Chinakohl – kapusta pekińska

der Rosenkohl – brukselka

der Broccoli – brokuły

der Salat – sałata

der Porre – por

der Spinat – szpinak

der Kohlrabi – kalarepa

der Sellerie – seler

die...

WARZYWA i OWOCE - ich uprawa

Ważną rolę odgrywa uprawa WARZYW. Na świecie uprawia się ok. 250 gatunków warzyw, ale zaledwie kilka z nich decyduje o wielkości zbiorów tych roślin. Ze względu na wielkość zbiorów największe znaczenie mają: pomidory, kapusta, papryka, ogórki, cebula, dynia, melony. W Europie ponadto jest...

Dziko rosnące warzywa

Niektóre dzikie rośliny tego ciepłego regionu klimatycznego są tam z dawien dawna używane jako jarzyny, osiągają jednak na południe albo na północ od Alp i Karpat naturalną granicę swego rozmieszczenia.

Przyrządzanie dziko rosnących warzyw

Pokrajaną w kostkę cebulę z mąką lub drobną śrutą owsianą zrumienić na oliwie i zalać wywarem z jarzyn, zagotować, przyprawić s°lą i czosnkiem lub gałką muszkatołową, dodać rozdrobnione jarzyny, ewentualnie dosmaczyć przyprawą do zup.

Czym są warzywa?

Siedemdziesiąt procent masy większości świe­żych warzyw stanowi woda. Poza tym warzy­wa nie są bogate w białka i tłuszcze. Mimo to ich znaczenie w odżywianiu jest ogromne. Zawie­rają bowiem duże ilości witamin, zwłaszcza A i C. Niedobory witaminy A mogą prowadzić do tak zwanej kurzej ślepoty...

Czym jest uprawa warzyw?

Warzywa uprawia się na całym świecie. Są niezbędnym składni­kiem zdrowej diety, a ich znaczenie dla rozwoju gospodarki i handlu wydaje się wzrastać, ponieważ coraz więcej ludzi przechodzi na wegetarianizm. Uprawa warzyw na skalę przemysłową jest gałęzią ogrodnictwa, do którego zaliczamy...

Czy przy spożywaniu odpowiednich ilości owoców i warzyw uzupełnianie diety jest konieczne?

 

Stosowanym na co dzień artykułom spożywczym coraz częściej brakuje niezbędnych składników. W związku z tym nasza codzienna dieta nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na mikroelementy odpowiedzialne za optymalne zdrowie komórek, a co za tym idzie - za zdrowie całego organizmu. Należy to również...

JARZYNA

duszonych jarzyn.

WARZYWA I OWOCE

Bardzo cenne i niestety powszechnie niedoceniane surowce, źródłowiększości podstawowych biopierwiastków, witamin i innych substancjiniezbędnych dla życia. Są głównym pożywieniem w -> WEGETARIANIZMIE i jego odmianach.

PRZYSPIESZANIE WARZYW

PRZYSPIESZANIE WARZYW - produkcjawarzyw w miesiącach zimowych i wczesnowiosennychw celu uzyskania zbiorów wcześniejszychw stosunku do zbiorów ze zwykłej uprawy gruntowej.Przyspieszając warzywa albo uprawiamyje cały czas pod szkłem aż do chwili uzyskaniatowaru konsumpcyjnego, albo tylko przyspieszamyuprawy...

SOLENIE WARZYW

SOLENIE WARZYW — utrwalanie warzyw,polegające na przesypywaniu surowca solą kuchennąlub zalewaniu stężonym jej roztworem;stosuje się je coraz rzadziej, gdyż produkty soloneustępują pod względem wartości innym przetworom:stosunkowo najczęściej soli się groszek1 ogórki, które zwykle używane są jako...

Utwardzanie owoców i warzyw

Utwardzanie owoców i warzyw —zabieg stosowany w przemyśle przetwórczym,mający na celu zachowanie twardej konsystencjisurowców, np. owoców i warzyw, przeciwdziałającyich mięknieniu zachodzącemu podczasprzerobu, utrwalania i przechowywania. Najczęściejutwardza się je przez dodanie soli wapniowych.Z wieloma...

ZAOPATRZENIE W OWOCE I WARZYWA

ZAOPATRZENIE W OWOCE I WARZYWA— zgromadzenie dużej ilości owocówi warzyw na okres zimy i wiosny. Część towaru,składowana jest przez uspołeczniony aparathandlu, pozostałą ilość owoców i warzyw przechowująproducenci. Rezerwy zapasów są uruchamianew zimie i wiosną. Rezerwy zmagazynowanedla handlu...

Bielenie warzyw

Zabieg pielęgnacyjny wuprawie warzyw polegający na odcięciu dostępuświatła do rośliny lub jej określonej części,dzięki czemu zielone części roślin tracąchlorofil i nabierają białawego koloru, w wynikuczego następuje poprawa ich smakowitości,np. poprzez utratę goryczki u cykorii iendywii oraz...

Warzywa

Jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie rośliny zielne służące w całości lub jako części (np. owoce, nasiona, pędy, liście,kwiatostany) człowiekowi za pokarm; w. spożywane są na surowo, po ugotowaniu, w przetworach lub jako przyprawy.

Uprawa, zbiory i spożycie owoców i warzyw

Owoce i warzywa są to jadalne części roślin, niekiedy całe rośliny, spożywane w stanie surowym, bądź w postaci przetworzonej. Podział na owoce i warzywa ma charakter praktyczno-użytkowy, ponieważ niektóre botanicznie owoce właściwe (powstałe z zalążni słupka kwiatowego) są zaliczane do warzyw...

Przydatność owoców i warzyw do przerobu

Przydatność owoców i warzyw do przerobu jest uzależniona od ich cech morfologicznych związanych w dużym stopniu z gatunkiem i odmianą, od składu chemicznego, odpowiedniej dojrzałości itp. Szczególnie cenione są takie cechy, od których zależy wydajność gotowego produktu i jego jakość. Dobra...

Czyszczenie okopowych, warzyw i owoców

Biorąc pod uwagę dużą liczbę rodzajów i gatunków powyższych surowców, różne kierunki ich przerobu, bardzo różną wytrzymałość techniczną wreszcie bardzo różny stopień ich zanieszyszczenia (ilościowy i jakościowy) - należy się liczyć z dużą liczbą sposobów czyszczenia i urządzeń.

Czyszczenie...

Niskie spożycie warzyw i owoców

Niskie spożycie warzyw i owoców jest czy nnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nowotworów przełyku, żołądka, układu oddechowego i jelita grubego, a także udaru mózgu. Średnic spożycie warzyw i owoców na świccic. wy rażone medianą, wynosi 223 g/d?icń i różni się między krajami, grupami płci i...

Warzywa i grzyby

Warzywa są to rośliny uprawne, których części w stanie surowym lub po przetworzeniu wykorzystuje się jako pokarm. Częściami jadalnymi warzyw mogą być: korzenie (marchew, burak, seler, pietruszka, brukiew, rzepa, rzodkiew, salsefia), łodygi lub pędy podziemne (cebula, czosnek szparagi, kalarepa), liście...