Wszystko przebiega bez zaburzeÅ„, kiedy spożywamy nieoczyszczone wÄ™glowodany zasobne we wÅ‚okna ( zarówno skrobiÄ™, jak i cukry ), gdyż sÄ… one trawione powli, podczas gdy duże iloÅ›ci rafinowanego cukru przyswajane sÄ… szybko, podnoszÄ…c zancznie poziom cukru we krwi.
Cukry proste (monosacharydy) to takie, których nie da siÄ™ rozÅ‚ożyć na inne cukry. ZwiÄ…zki chemiczne zawierajÄ…ce cukry zwiÄ…zane z lipidami okreÅ›la siÄ™ jako glikolipidy, a te zwiÄ…zane kowalencyjnie z biaÅ‚kami jako —> gllkoproteiny.
CukrzycÄ™ z mieszadeÅ‚ kieruje siÄ™ do wirówek (27)celem oddzielenia i oczyszczenia krysztaÅ‚ów cukru od roztworu macierzystego(odcieku). Wilgotne krysztaÅ‚y cukru sÄ… suszone i transportowane(28) do magazynowania luzem w silosach (31), wzglÄ™dnie pozapakowaniu (30) do magazynu (31 a).
Cukier to potoczna nazwa sacharozy, zwiÄ…zku chemicznego należącego do wÄ™glowodanów, zwaÂnych inaczej cukrami lub sacharydami. Dla wielu krajów, takich na przykÅ‚ad jak Kuba, produkcja cukru jest głównym źródÅ‚em dochodu narodowego.
Cukier spożywczy zawieragÅ‚ównie cukier zÅ‚ożony (sacharozÄ™) i żadnych witamin czy enzymów,dostarcza organizmowi niemal wyłącznie energii, a w przypadku stalewystÄ™pujÄ…cego -> BILANSU ENERGETYCZNEGO dodatniego, podstawowego budulcado nadmiernej produkcji komórek tÅ‚uszczowych.
TakwiÄ™c poeta życzyÅ‚ sobie, byÅ›my czytajÄ…c w wierszu Noga pierwsze zdanie: Ten hymn z jedwabiu ponad okrucieÅ„stwem z cukru – nie pytali, co ma cukier do jedwabiu i nie zastanawiali siÄ™, co – w realiach życia – możemieć wspólnego cukier z okrucieÅ„stwem.
RAFINOWANIE CUKRU — przerób cukrub ia Å‚k o lub surowego na uszlachetniony cukierrafinowany (-â–ºcukier biaÅ‚y); rafinowaniu podlegaprzede wszystkim cukier I i II rzutu.
Do wyrobów cukierniczych zalicza siÄ™: cukierki (karmelki twarde i nadziewane, drażetki i pomadlci), wyroby żelowe (marmoladki, galaretki, lokum) i owoce kandyzowane, wyroby z miazgi nasion oleistych i masy karmelowej (chaÅ‚wa, sezamki, cukierki grylażowe), wyroby z ziarna kakaowego (czekolada peÅ‚na, nadziewana i w proszku, kakao, kremy czekoladowe, produkty czekoladówane i czekoladopodobne) oraz pieczywo cukiernicze (herbatniki, pierniki, wafle,
Pomimo wciąż nie w peÅ‚ni satysfakcjonujÄ…cej stabilnoÅ›ci retinolu w fortyfikowa-nym cukrze wiÄ™kszość osób z zagrożonych grup (dzieci przedszkolne i szkolne oraz kobiety karmiÄ…ce) pokrywaÅ‚a tÄ… drogÄ… ponad poÅ‚owÄ™ dziennego zapotrzebowania na witaminÄ™ A, wykazujÄ…c znamienny wzrost poziomu retinolu w surowicy i ograniczenie czÄ™stoÅ›ci wystÄ™powania klinicznych objawów niedoboru.
Cukry Proste : Biozy Pentozy : ( ryboza, dezoksyryboza ) heksozy :( glukoza, fruktoza ) Dwucukry: maltoza,laktoza,sacharoza Wielocukry: glikogen, celuloza, skrobia, chityna BiaÅ‚ka: Proteiny (proste) albuminy,globiny,kolagen Proteidy : hemoglobina, chlorofil PodziaÅ‚ enzymów ze wzgłędu na katalizowanie i reakcje a) oksydoreduktazy - biorÄ… udziaÅ‚ w utlenianiu i redukcji b) Tramferazy - przenoszÄ… okreÅ›lone grupy chemiczne c) Hydrolazy - biorÄ… udziaÅ‚ w ...
SÄ… trawione przez enzymy amylolityczne, które tnÄ… wiÄ…zanie O-glikozydowe w cukrach. Cukry w takiej prostej postaci sÄ… wchÅ‚aniane w dwunastnicy i jelicie czczym przez kosmki jelitowe do naczyÅ„ krwionoÅ›nych.
Nukleotyd to połączenie nukleozydu z resztą fosforanową, natomiast nukleozyd to 5-węglowy cukier w połączeniu z zasadą azotową.
PodziaÅ‚ cukrowców: proste (glukoza, fruktoza) i zÅ‚ożone (dwucukry: sacharoza; wielocukry: skrobia, glikogen ,celuloza ,chityna)Gdzie wystÄ™pujÄ…: glukoza-owoce, sacharoza: cukier do sÅ‚odzenia, skrobia: ziemniaki, glikogen: grzyby, sinice, zwierzÄ™ta, celuloza: bÅ‚onnik,Å›ciany kom.
Monosacharydy triozy: aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton, tetrozy: erytoza, treoza, pentozy: ryboza, deoksyryboza, ksyloza, heksozy: glukoza, fruktoza, mannowa redukcja do alkoholi D-ryboza-2H+rybitol, Glukoza- [H] D+glucitol utlenianie do kwasów kw aldonowe Dglukoza-[O]kw Dglukonowy kw aldarowe Dglukoza-[O] kw glukarowy/cukrowy kw uronowy metylom glukopiranozyd -[O] kw Dglukouronowy epimeryzacja Dglukoza-endiol-Dmannoza z hydroksyaminą two oksymy Dglukoza- glukooksym z fenylohydrazyną ...
Dwucukier zÅ‚ożony z (3-D-galaktozy i (3-D-glukozy połączonych wiÄ…zaniem (31-4 giikozydowym, o nazwie systematycznej: p-D-gaiaktopiranozy!o-(l-H> 4)-p-D-glukopiranoza, Laktoza jest produkowana w gruczoÅ‚ach mlecznych ssaków, mleko ludzkie zawiera jej okoÅ‚o 7%. Jest o 75% mniej sÅ‚odka od sacharozy. Enzymem...
Dwucukier zbudowany z dwóch czÄ…steczek glukozy połączonych wiÄ…zaniem a-glikozydowym. Wykazuje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci redukujÄ…ce. W przyrodzie wystÄ™puje w nektarze, pyÅ‚ku i kieÅ‚kach nasion. Częściej spotykana jest jako efekt rozkÅ‚adu skrobi lub glikogenu.