BRZANA

Ikra i mięso brzany t zwyklesmaczne i zdrowe) w okresie tarta mają właao*wości trujące.

Brzana

Brzana jest typowym gatunkiem podgórskich rzek, zwykle przebywa przy dnie w środkowej części koryta.

Brzana

Środowisko: dobrze natlenione, czyste wody rzek o piaszczystym lub żwirowatym dnie (»kraina brzany«). Uwagi: ikra, a często i mięso brzany w okresie tarła, są trujące.

Brzana bałkańska

Wygląd: silnie wydłużone, smukłe ciało o niemal prostej linii brzucha i umiarkowanie wypukłym grzbiecie. Ryjkowato wyciągnięty pysk z dolnym otworem gębowym, otoczonym grubymi, mięsistymi wargami; na brzegu szczęki górnej 4 wąsiki. Średniej wielkości łuski koliste (cykloidalne); 58-77 wzdłuż linii...

Brzana południowa

Środowisko: czyste wody szybko płynących rzek o twardym dnie (»kraina brzany«).

Brzana albańska

Janina na pograniczu Albanii i północno-zachodniej Grecji oraz dorzecze greckiej rzeki Aspropotamos (brzany z tej rzeki, pozbawione plamek, uważano wcześniej za osobny gatunek B.

Brzana aralska

Wygląd: smukłe ciało o niemal prostej linii brzucha i (zwłaszcza u starszych ryb) wypukłym grzbiecie. Spiczasty pysk z dolnym otworem gębowym, otoczonym grubymi, mięsistymi wargami; 4 jednakowej długości wąsiki, przy czym przednie sięgają poza przedni brzeg oka. Małe łuski koliste (cykloidalne); 67-76...

Brzana iberyjska

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce bento-niczne (skąposzczety, skorupiaki, małe mięczaki), ponadto ikra ryb i (zwłaszcza mło-l de brzany) części roślin. iberyjska jest najbardziej południowym gatunkiem brzany na Płw.