-
Ocena brak
Co to jest astma i jakie składniki odżywcze komórek mają korzystny przy niej wpływ?
Astma jest chroniczną chorobą dróg oddechowych, charakteryzującą się kaszlem, napadami duszności i świszczącym oddechem. Napady duszności są konsekwencją zwężenia dróg oddechowych, spowodowanego skurczami mięśni gładkich i opuchniętych błon śluzowych układu oddechowego. Objawy te są...
-
Ocena brak
W jaki sposób komórkowe składniki odżywcze pomagają podczas grypy oraz chorób zakaźnych?
Wiele zachorowań jest wywoływanych przez wirusy, np. grypa lub infekcje zakaźne. Zakażenie następuje zwykle drogą kropelkową - przez kaszel, kichanie lub bezpośredni kontakt z chorym. Wirusy w przeciwieństwie do komórek organizmu zbudowane są tylko z jednego typu kwasu nukleinowego (DNA lub RNA). W...
-
Ocena brak
Które z komórkowych składników odżywczych mogą być pomocne przy artretyzmie?
Artretyzm jest stanem zapalnym kości, stawów i ścięgien, może doprowadzić do zmian i ciężkich uszkodzeń tkanki chrzęstnej, a w konsekwencji do uszkodzeń stawów. Synergia komórkowych składników odżywczych w znacznym stopniu wspomaga walkę organizmu z chronicznymi stanami zapalnymi.
Badania naukowe...
-
Ocena brak
Jakie znaczenie wspomagające mają komórkowe składniki odżywcze przy osteoporozie?
Chorobą występującą często w drugiej połowie życia jest zrzeszotowienie kości nazywane również osteoporozą. Cierpią na nią głównie kobiety po menopauzie, ale zdarza się ona również u mężczyzn. Rozróżnia się dwie podstawowe formy osteoporozy: post-menopauzalną i starczą.
Zmiany hormonalne w...
-
Ocena brak
Jakie komórkowe składniki odżywcze są ważne przy podwyższonej zawartości tłuszczów we krwi?
Jak wspomniano przy pierwszym pytaniu, główną przyczyną miażdżycy jest niewydolna funkcja i utrata spójności ścian naczyń krwionośnych wynikająca z niedostatecznego zaopatrzenia ścian tętnic w witaminy i inne mikroelementy. Następstwem tego jest podwyższona produkcja molekuł, które przez...
-
Ocena brak
Czy komórkowe składniki odżywcze mają wpływ na cukrzycę (diabetes mellitus)?
Cukrzyca charakteryzuje się trwale podwyższonym poziomem cukru we krwi. Podczas gdy przy cukrzycy typu I (wrodzonej) z reguły mamy do czynienia z niedostateczną produkcją insuliny w trzustce, czynniki wywołujące cukrzycę typu II (nabytą), charakteryzującą się brakiem wrażliwości komórek na...
-
Ocena brak
Czy składniki odżywcze obniżają normalne lub już niskie ciśnienie?
Nie. Składniki odżywcze nie obniżają ciśnienia mechanicznie, lecz wpływają na jego normalizację. Dzięki synergii komórkowych składników odżywczych - istotnych czynników metabolicznych - możliwa jest naturalna regulacja funkcji naczyń krwionośnych, utrzymanie ich elastyczności i właściwości...
-
Ocena brak
Które, ze składników odżywczych komórek są pomocne przy naturalnej regulacji ciśnienia krwi?
Miliony ludzi na świecie cierpią z powodu nadciśnienia tętniczego, którego główną przyczyną jest chroniczny niedobór witamin i innych składników odżywczych w milionach komórek ścian naczyń krwionośnych. Ten niedobór prowadzi do stanu napięcia (spazmu) i zgrubienia naczyń, powodując tym samym...
-
Ocena brak
Czy stosowanie składników odżywczych komórek jest możliwe również podczas chemioterapii lub radioterapii?
Medycyna Komórkowa oferuje nietoksyczną, opartą na naukowych podstawach, naturalną metodę wspomagającą profilaktykę w chorobach nowotworowych. Chemoterapia polega na stosowaniu wysokotoksycznych środków syntetycznych (cytostatyki) w celu zabicia komórek rakowych. Jednakże cytostatyki atakują nie tylko...
-
Ocena brak
Dlaczego stabilizacja tkanki łącznej przy chorobach nowotworowych jest tak ważna?
Komórki rakowe są w stanie, w sposób zupełnie niekontrolowany i w dużych ilościach, produkować enzymy rozkładające kolagen (tzw. kolagenazy). Te enzymy odpowiedzialne są za rozpad tkanki łącznej, która stanowi swoistą barierę dla przerzutów nowotworu. Rozpad kolagenu i tkanki łącznej otwiera drogę...
Strona poprzednia 1 2 3 4 następna