Ocena brak

Źródła tłuszczów w żywieniu

Autor /mirela Dodano /05.05.2014

Prawie połowę spożywanego tłuszczu stanowią wyodrębnione tłuszcze jadalne, które mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Tłuszcze roślinne otrzymuje się z nasion lub owoców roślin oleistych, a tłuszcze zwierzęce pozyskuje z tkanek lub mleka zwierząt lądowych oraz z tkanek zwierząt morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego, oprócz tłuszczów jadalnych (masła, smalcu, słoniny ilp.), są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może wahać się od 3 do 55%, podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu; mleko pełne około 3-3,5%, sery twarogowe około 1% lub około 9%, sery podpuszczkowe dojrzewające około 17-30%, sery topione około 30%, a jaja około 11% tłuszczu.

Głównym źródłem tłuszczu roślinnego w diecie przeciętnego Polaka są margaryny. Margaryny miękkie (kubkowe) produkowane są z olejów roślinnych oraz osnowy, którą stanowią tłuszcze utwardzone w wyniku uwodornienia katalitycznego lub przeestryfikowania (w tym drugim przypadku nie powstają szkodliwe fra/is-izomery nienasyconych kwasów tłuszczowych). Margaryny twarde (kostkowe) otrzymuje się z olejów roślinnych przez ich utwardzenie na drodze katalitycznego uwodornienia, dlatego mogą one zawierać znaczne ilości izomerów trans. Tłuszcz pochodzący z margaryn stanowi około 60% ogólnej ilości spożywanego tłuszczu roślinnego. Pozostała część pochodzi przede wszystkim z olejów ciekłych, których spożycie jest w Polsce relatywnie niskie, oraz z produktów zbożowych.

Znaczących ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają wyłącznie produkty roślinne i ryby. Dużo kwasu linolowego zawierają oleje jadalne (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy oraz rzepakowy bezerukowy). Kwas a-łinolenowy występuje powszechnie w błonach chloroplastów roślin oraz w mniejszych ilościach w nasionach. Warzywa liściaste zawierają kwas a-linolenowy w ilościach 40-60% ogólnej zawartości kwasów tłuszczowych, lecz całkowita zawartość tłuszczu w tych roślinach jest bardzo niska, dlatego nie mają one znaczenia w żywieniu jako źródło NNICT.

 

Podobne prace

Do góry