Ocena brak

Żelazo

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta w drugiej połowie ciąży, ale najwyższe jest w ostatnich miesiącach. Wiąże się to z magazynowaniem żelaza przez płód — dla potrzeb dziecka po urodzeniu. Dlatego dzieci przedwcześnie urodzone nie mają zapasów żelaza i bardzo są skłonne do niedokrwistości. Mleko matki zawiera zbyt małe ilości żelazawi nie pokrywa zapotrzebowania dziecka w pierwszych miesiącach.

W wątrobie noworodka jest kilka razy więcej żelaza niż w wątrobie człowieka dorosłego. Żelazo niezbędne jest przede wszystkim do wytwarzania hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi), a hemoglobina do wytwarzania czerwonych krwinek (erytrocytów). Żelazo występuje także w czerwonym barwniku mięśni i jest niezbędne zarówno dla transportu tlenu w organizmie, jak i dla oddychania komórkowego.

Jeśli w posiłkach kobiety ciężarnej występuje niedobór żelaza (a przy tym i białka pełnowartościowego), to może wystąpić niedokrwistość niedobarwliwa, której należy w porę zapobiegać przez prawidłowe żywienie. Żelazo — występujące w produktach i przyrządzanych potrawach — ma różny stopień przyswajalności. Najłatwiej przyswajane jest żelazo z mięsa, żółtka i niektórych warzyw i owoców.

 

Podobne prace

Do góry