Ocena brak

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Autor /Wszerad457 Dodano /28.01.2013

Pełna definicja i opis zdrowej żywności właściwie dopiero się tworzy. Napodstawie dotychczasowych doświadczeń i badań można zaproponowaćnastępujący zestaw podstawowych cech zdrowej żywności.

Zdrowa żywność pozbawiona jest wszelkich zanieczyszczeń, które mogą pochodzić z różnychźródeł: nadmiernego sztucznego nawożenia, stosowania środków ochronyroślin, kumulacji pierwiastków i związków szkodliwych dla zdrowia a pochodzących z emitowanych do atmosfery pyłów, gazów, spalin,napromieniowania (nie tylko np. po awarii w Czarnobylu) oraz stosowania w paszach dla zwierząt różnych środków farmakologicznych (np.antybiotyków). Nawet wtedy, gdy dysponujemy zdrowymi surowcami, żywnośćmoże być częściowo lub całkowicie pozbawiona wielu wartościowych składników pod wpływem obróbki i przetwarzania, w tym m.in.konserwowania, oczyszczania, podgrzewania.

W procesie tym odrzucane sąnajczęściej najwartościowsze składniki znajdujące się w częścizewnętrznej owoców, warzyw i nasion. Pozorne cechy zdrowej żywnościprzypisuje się ponadto ze względów reklamowych wielu produktom o bardzowysokim stopniu przetworzenia przez to, że uzupełnia się je atrakcyjnymibarwnikami, sztucznymi środkami zapachowymi i smakowymi. Wspaniałeopakowania dopełniają mistyfikacji.

Dalsza grupa cech zdrowej żywnościwynika z zasad prawidłowego odżywiania się, umiejętności komponowania,przyrządzania i spożywania posiłków. Szczegółowymi problemami, któremogą być rozważane w formułowaniu zasad zdrowej żywności są teżbiodynamiczna uprawa roślin, makrobiotyka, wegetarianizm i jego różneodmiany, dietetyka, a także takie kwestie jak odżywki i preparaty,używanie witamin itp.

Ważnym działem w problematyce zdrowej żywnościjest produkcja takiej żywności, która ze względu na swój skład i sposóbpreparacji ma za zadanie wyrównywać braki występujące w odżywianiu się.W tym dziale ważne jest, aby produkty te były przygotowywane nie tylkozdrowo, ale również smacznie i atrakcyjnie podane.

Podobne prace

Do góry