Ocena brak

Zawartość tłuszczu w 100 g niektórych produktów spożywczych

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Masło stołowe śmietankowe 74 g, oleje roślinne 100 g, słonina świeża 84 g, smalec 100 g, boczek wędzony 47 g, kiełbasy (zwyczajna, litewska, parówkowa, starowiejska) 17—30 g, kurczak chudy patroszony 6 g, mięso wieprzowe (części różne) od 11 do 22 g, mięso wołowe (części różne) 4—21 g, dorsz świeży, flądra, szczupak, lin (tj. ryby chude) od 0,1 do 0,3 g.^karp 2 g, makrela 7 g, węgorz 18 g.

W drugiej połowie ciąży zapotrzebowanie na węglowodany nie tylko nie wzrasta, ale należy nawet dążyć do ich ograniczenia kosztem zmniejszenia ilości spożywanych węglowodanów zbożowych (skrobi), cukru i słodyczy, na rzecz warzyw i owoców, które oprócz cukrów (glukozy, fruktozy itp.) dostarczają jeszcze wielu cennych składników mineralnych i witamin. Węglowodany spełniają ważną rolę w żywieniu jako główne składniki energetyczne (dostarczające około 55-—60% kJ dziennie), poza tym konieczne są do prawidłowego spalania i wykorzystania tłuszczu i białka, chroniąc organizm przed kwasicą metaboliczną, ale spożywane w większej ilości sprzyjają otyłości.

Węglowodany występują przede wszystkim w produktach roślinnych w postaci skrobi, czyli krochmalu, błonnika (w produktach zwierzęcych występują w mleku i wątrobie) i w postaci cukru. W codziennych posiłkach węglowodany spożywamy w produktach zbożowych, takich jak: mąka, kasze, pieczywo, makaron, a ponadto w ziemniakach, warzywach i suchych roślinach strączkowych. Cukry w postaci glukozy i fruktozy występują w owocach, warzywach i miodzie. Cukier buraczany (sacharoza) jest czystym węglowodanem i poza energią nie dostarcza żadnych składników; 100 g cukru dostarcza 1671 kJ (399 kcal), co jest wartością bardzo wysoką. Dlatego też w dziennej racji pokarmowej (tab. 2) ograniczamy cukier do 50 g dziennie, aby kosztem „pustych kalorii” (tak nazywamy energię dostarczaną przez cukier) nie eliminować innych cennych produktów.

Mówiąc o znaczeniu węglowodanów nie można pominąć błonnika, który odgrywa ważną rolę w żywieniu. Jest to substancja, z której zbudowane są błony komórkowe tkanek roślinnych. Występuje w produktach zbożowych (głównie w okrywie ziarna), warzywach i owocach, i jest niezbędny w procesie trawienia, gdyż tworząc masę objętościową pożywienia (tak zwane części niestrawne), pobudza ruch robaczkowy jelit, a tym samym reguluje wydalanie z organizmu części niestrawnych. Jeśli nie chcemy dopuścić do zaparć, obecność błonnika jest w naszych codziennych pokarmach nieodzowna. Za najlepsze źródło błonnika uważamy pieczywo z grubego przemiału (chleb razowy, Graham, z otrębami itp.). Kasze mniej oczyszczane, a przede wszystkim warzywa /i owoce, których część (około 1/3 dziennej ilości) należy spożywać w postaci surówek (wyłączamy z posiłków kobiety ciężarnej kapustę w różnych odmianach, z wyjątkiem kwaszonej, i suche rośliny strączkowe — jako warzywa powodujące wzdęcia).

Regularne wydalanie z organizmu „resztek” pokarmowych jest jednym z głównych czynników decydujących o prawidłowej przemianie materii. Jeżeli mamy trudności z zakupieniem chleba typu Gra-Piama, to należy stosować otręby dietetyczne pszenne jako dodatek do zup mlecznych itp.

 

Podobne prace

Do góry