Ocena brak

Zawartość białka w 100 g niektórych produktów spożywczych

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Mleko, kefir, maślanka 3 g, jogurt zwykły 5 g, jogurt owocowy 4 g, ser twarogowy chudy 21 g, ser twarogowy tłusty 18 g, ser twarogowy homogenizowany 10 g, sery podpuszczkowe (żółte) 23—27 g, jaja

sztuki duże 11 g, mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, baranie od 12 do 20 g, wątroba (wieprzowa, wołowa, wątróbki drobiowe) 19 g, kiełbasa zależnie od zawartości tłuszczu od 12 do 21 g, polędwica 25 g, szynka chuda 23 g, dorsz ze skórą i ośćmi 9 g, filety z dorsza 16 g.

Z podanych liczb wynika, że istnieje duża rozpiętość w ilości białka nawet w tej samej grupie produktów, dlatego tak ważną rzeczą jest urozmaicanie posiłków, gdyż spożywając różne produkty, wyrównujemy różnice wartości.

Mając do dyspozycji orientacyjne dane (z konieczności skrócone) możemy obliczyć, czy spożywamy potrzebną ilość białka zwierzęcego pełnowartościowego, które w okresie ciąży powinno stanowić nie mniej niż 60% ogólnej dziennej ilości białka.

W okresie ciąży zapotrzebowanie na tłuszcz kształtuje się podobnie jak na białko (tab. 1) w ilości ok. 90 g na dobę. Wynika z tego, że ilość tłuszczu w posiłkach musi być normowana, gdyż nadmiar jest szkodliwy. Liczy się nie tylko tłuszcz dodany do potraw i pieczywa, ale także zawarty w produktach, np. w mleku, serach, mięsie, wędlinach, śmietanie, rybach itp. Spożywać należy tłuszcze zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Z tłuszczów zwierzęcych najbardziej wskazane jest masło, jako tłuszcz lekko strawny i zawierający witaminy (głównie wit.A i D).

Z tłuszczów roślinnych najbardziej wskazane dla kobiety ciężarnej są oleje zawierające niezbędne, nie nasycone kwasy tłuszczowe, tj. olej słonecznikowy i sojowy. Należy spożywać je przede wszystkim w stanie surowym, tj. w surówkach, sałatkacji, w postaci majonezu przygotowanego w domu itp., gdyż podczas smażenia niezbędne, nie nasycone kwasy tłuszczowe tracą swoje właściwości. Słoninę i smalec należy używać do potraw w ilości ograniczonej, dopełniającej masło i oleje. Masło należy spożywać głównie w stanie surowym jako dodatek do pieczywa i niektórych potraw.

Z posiłków kobiety ciężarnej należy wykluczyć (lub bardzo ograniczyć) tłuste wędliny, tłuste mięso, boczek świeży i wędzony, tłuste ryby itp., gdyż są to potrawy bardzo ciężko strawne, obciążające nadmierną pracą wątrobę, co niekorzystnie wpływa także na rozwój płodu. Poza tym nadmiar tłuszczu sprzyja otyłości. Śmietanę (nie-kwaśną) można częściowo uważać za tłuszcz, przyjmując za 1 dag masła — 5 dag śmietany 18% lub 100 g śmietanki 9%.

 

Podobne prace

Do góry