Ocena brak

Zasady chowu strusi

Autor /Annorrylype Dodano /17.03.2007

Pochodzenie strusi

Pierwsze związki człowieka ze strusiem pochodzą z okresu 5500 lat przed naszą erą. Świadczą o tym liczne rysunki naskalne na obszarach dzisiejszej Sahary przedstawiające lamparty i gepardy polujące na ptaki.
Światowa populacja strusi wynosi około 2 milionów, a stado podstawowe liczy poniżej 400 tysięcy, z czego około 30% przypada na Afrykę. Szacuje się, że ponad 90% strusi na tym kontynencie żyje obecnie w warunkach fermowych bądź w ogrodach zoologicznych.

Opis strusi

Strusie Afrykańskie - są największymi ptakami świata. Ich wzrost od 250 do 270 cm, a masa ciała od 100 do 150 kg. Pasją Strusia jest bieganie, potrafią osiągnąć prędkość do 60 km/godzinę. Dożywają nawet 70-ciu lat.. Strusie nie latają, ale dzięki ich długim i silnie umięśnionym nogom dają kroki do 3,5 m. długości i osiągają prędkość nawet do 100 km/h. Temperatura ciała strusia wynosi od 42 do 44 stopni C, czyli są zwierzętami stałocieplnymi. Struś wytrzymuje ogromnie niskie temperatury nawet -40 stopni C. Ptak nie chowa głowy w piasek choć wszyscy w to wieżą.
Struś kopie z ogromna siłą dochodząca do 30kg/cm kw, a gdy wiruje wokół własnej osi to oznaka, że jest zestresowane lub zaniepokojone.
Struś żyje w małych stadach (5-6 sztuk) na pustyniach, półpustyniach i sawannach, przystosowany do niekorzystnych warunków (może przeżyć nawet 25-procentowy spadek masy ciała wskutek odwodnienia). Gniazduje na ziemi, samiec parzy się z 2, 3 i więcej samicami, każda składa 2-11 jaj o wadze do 1,8 kg (łącznie 10-40 jaj). Inkubacja trwa 42 dni. Wysiaduje głównie samiec i on zajmuje się pisklętami, które opuszczają gniazdo wkrótce po wylęgu. Struś jest bigamistą - strusia rodzina tworzy najczęściej 1 samiec i 2 samice. Struś to mistrz uwodzenia. Pomimo swojej wagi potrafi, tańczyć i wachlować skrzydłami w przysiadzie (tzw. Taniec Godowy)
Kury zaczynają się nieść po 24-tym miesiącu życia i średnio od lutego do października danego roku składa ok 40 - 80 jaj rocznie w największym okresie nieśności, a może je znosić nawet przez 40 lat.

Wygląd strusi

Samce są większe od samic. Głowa i 2/3 długiej szyi są prawie nie opierzone, barwa skóry głowy, szyi i nóg jest różna u poszczególnych podgatunków. Blisko jedną trzecią wysokości strusia stanowi długa, elastyczna szyja, zbudowana z 19 kręgów, dzięki której ptaki mają możliwość swobodnej penetracji terenu dla zdobycia pożywienia i mogą korzystać z liści niedostępnych dla innych roślinożerców poza żyrafą i słoniem.
Upierzenie tułowia samca czarne z białymi, długimi, puchowymi piórami skrzydeł i ogona. Samica jest szarobrązowa z jaśniejszym ogonem.
Stopy zakończone są dwoma (lub trzema) palcami wyposażonymi w ostre pazury.
Dziób strusia jest szeroki i płaski z dwoma nozdrzami, co ułatwia chłodzenie; podczas upałów często bywa otwarty. Dziób nie jest szczególnie twardy, stąd nie służy ani do ataku, ani do obrony.

Podobne prace

Do góry