Ocena brak

Zapotrzebowanie na składniki mineralne w okresie ciąży

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

W okresie-ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne nie tylko dla potrzeb płodu, ale również dla zabezpieczenia zdrowia matki przed niedokrwistością, próchnicą zębów itp.

Składniki mineralne występujące w produktach spożywczych dzielimy na 2 grupy: makroelementy i mikroelementy. Do makroelemen-* tów należą te, które występują w produktach w większych ilościach i możemy je oznaczyć w miligramach, a nawet w gramach, tj. wapń, fosfor, magnez, sód, potas, siarka, chlor. Mikroelementami lub pierwiastkami śladowymi nazywamy te składniki mineralne, które występują w organizmie w ilościach mikrogramowych, ale ich czynne biologiczne działanie w organizmie jest ogromne.

Wapń, fosfor i magnez. Wysokie zapotrzebowanie na wapń, fosfor i magnez, występujące w drugiej połowie ciąży, wynika z intensywnego rozwoju płodu, a szczególnie jego układu kostnego. Wapń i fosfor są głównym materiałem tkanki kostnej. Około 99% wapnia występującego w organizmie znajduje się w kośćcu. Wapń poza tym występuje także we krwi, w płynach ustrojowych, w tkankach, reguluje krzepnięcie krwi, pracę serca, wzrost itp. Najwyższe zapotrze<-bowanie na wapń przypada na VII, VIII i IX miesiąc ciąży i dochodzi do 2 gramów na dobę. Niedobór wapnia przyczynia się do powstawania krzywicy. Jeśli nie dostarczymy ciężarnej potrzebnej ilości wapnia w pokarmach już w pierwszych tygodniach, płód czerpie go z układu kostnego matki, co jest często przyczyną próchnicy zębów i odwapnienia kości.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko w każdej postaci (także chude), sery podpuszczkowe (żółte), serwatka otrzymana z mleka zsiadłego, jaja, szproty i niektóre warzywa.

Najważniejszym źródłem wapnia jest mleko. Wapń zawarty w mleku jest najłatwiej przyswajalny, dlatego też wykorzystanie pełnej!

zalecanej ilości mleka w różnej formie jest bardzo ważne i dla płodu, i dla matki. Osoby, które nie lubią mleka w naturalnej postaci, mogą je spożywać jako kefir, jogurt, mleko zsiadłe, w postaci różnorodnych kisieli mlecznych, kremów, koktajli itp.

 

Podobne prace

Do góry