Ocena brak

Wpływ żywienia na rozwój płodu i zdrowie matki

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Wszyscy rodzice oczekujący na urodzenie dziecka pragną; aby przyszło na świat z ciąży donoszonej, zdrowe, silne, o normalnej wadze urodzeniowej, prawidłowo rozwinięte, bez wad rozwojowych i powikłań ciążowych itp., ale nie wszyscy myślą i pamiętają o tym, że troska rodziców o prawidłowy rozwój dziecka powinna rozpoczynać się nie z chwilą jego poczęcia, ale wcześniej, gdyż wpływ na ów rozwój ma także zdrowie rodziców, a zwłaszcza zdrowie matki.

Organizm matki już od pierwszych dni zapłodnienia (i we wszystkich późniejszych stadiach) biologicznie związany jest z rozwojem zarodka (embrionu) i płodu. Wśród czynników decydujących o prawidłowym rozwoju płodu, fizjologicznym przebiegu porodu i zdrowiu przyszłej matki — prawidłowe żywienie zajmuje główne miejsce, zarówno gdy chodzi o dobór produktów, jak i sposób ich przyrządzania.

Badania naukowe, zwłaszcza ostatnich lat, a także obserwacje z okresu drugiej wojny światowej wykazały, że nieprawidłowe żywienie może być przyczyną wad rozwojowych, przedwczesnych porodów, urodzeń martwych płodów, zatruć ciążowych, rzucawki, poronień, niskiej wagi urodzeniowej dziecka i zmniejszonej długości ciała z objawami stanów niedoborowych (niedokrwistość, krzywica, brak odporności itp.), a u matki: przyczyną niedokrwistości, próchnicy zębów, odwapnienia kości i ogólnego wyczerpania.

Na ogół nie przypuszcza się nawet, że już około 12. dnia od zapłodnienia zarodek (embrion) rozpoczyna najważniejszą fazę rozwoju, a mianowicie budowę zawiązków ludzkich narządów i tkanek ciała. Zawiązki te powstają z podziału komórek zarodka i obejmują: układy krwionośny, nerwowy, oddechowy, trawienny, kostny, mięśniowy, narządy zmysłów, zawiązki zębów mlecznych itp.

Przy końcu drugiego miesiąca zarodek zdecydowanie upodabnia się do istoty ludzkiej — jest to okres organogenezy (okres tworzenia zawiązków narządów i tkanek). Od tego okresu zarodek (embrion) nazywany jest już płodem i nazwa ta pozostaje aż do urodzenia dziecka. W pierwszych 2 miesiącach ciąży tempo rozwoju zarodka jest najszybsze, ale przyrost wagi i długości jest minimalny w stosunku do przyrostu w drugiej połowie ciąży. Nie oznacza to jednak wcale, że żywienie kobiety w tym okresie nie odgrywa decydującej roli, jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu.

Żywienie kobiety od pierwszych dni ciąży powinno być pełnowartościowe i zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, potrzebne do budowy organizmu dziecka. Dlatego tak bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie ciąży (początek ciąży liczymy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki), gdyż umożliwia zapobieganie niedoborom pokarmowym. Dla prawidłowego rozwoju płodu ten wczesny okres jest najważniejszy, gdyż z organizmu .matki czerpie wszystkie składniki odżywcze potrzebne mu do życia i rozwoju. Brak nawet jednego składnika, np. witaminy B2 (zawartej głównie w mleku) czy witaminy A, może być powodem wrodzonej wady, np. wzroku, serca itp.

W okresie tak dynamicznego rozwoju, zwłaszcza tak wcześnie przebiegającej organogenezy, nie może brakować w organizmie matki niezbędnych składników odżywczych.

Dlatego już w pierwszej połowie ciąży, nawet przy prawidłowym żywieniu, podajemy profilaktycznie witaminy, aby zapewnić kobiecie ciężarnej w tym okresie niezbędne składniki, warunkujące prawidłową przemianę materii.

Dodatkowe przyjmowanie witamin konieczne jest zwłaszcza zimą

i wczesną wiosną, gdy wartość witaminowa produktów spożywczych (głównie warzyw, owoców, ziemniaków i nabiału) na skutek długiego przechowywania jest obniżona, a świeżych, sezonowych produktów jeszcze brak. Nie jest jednak wskazane nadużywanie witamin i przyjmowanie zbyt wysokich dawek tylko niektórych witamin, gdyż zamiast pożytku możemy wyrządzić sobie szkodę przez zachwianie równowagi między poszczególnymi składnikami. Dlatego korzystniejsze jest stosowanie preparatów wielowitaminowych, ponieważ zachowany jest w nich fizjologiczny stosunek ilościowy między poszczególnymi witaminami.

 

Podobne prace

Do góry