Ocena brak

Witaminy podział i znaczenie ich w kosmetyce

Autor /toipapquatand Dodano /15.02.2007

Wiadomości ogólne
• Witaminy to związki chemiczne, które
• Są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie f, ich brak powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu
• Nie mogą być wytwarzane przez organizm muszą być dostarczane z pożywieniem lub w formie preparatów
• Nie są źródłem energii ani materiałem budulcowym
• Występują jako naturalny składnik pożywienia
• Witaminy nie stanowią jednorodnej grupy pod względem chemicznym
• wśród witamin wyróżniamy:
 kwasy np. Wit C – kwas as korbowy,
 pochodne kwasów np. Wit. PP (amid kwasu nikotynowego)
 sole np. witamina B15, (sól wapniowa estru kwasu glukonowego i dimetyloglicyny
Witamina A (retinol, akseroftol)
• Związki wchodzące w skład witaminy A – retinol, retinal., dehydroretinol, kwas reginowy i jego sole, estry retinolu
• alkohol di terpenowy
• witamina przeciw infekcyjna i wzrostowa
• wątroba (palmitynian retinolu)
• retinol – jaja , masło, sery, wątroba, tran
• β- karoten – marchew, dynia, szpinak, pokrzywa
• podatna na działanie światła i utlenianie, tracąc swoje właściwości biochemiczne
• estry retinolu cechuje większa odporność, zastosowanie między innymi w kosmetologii
Działanie:
• wpływa na wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów
• chroni przed nowotworami i chorobami serca
• warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek skóry i błony śluzowej narządów wewnętrznych
• regeneracja skóry, proces rogowacenia naskórka
• podwyższa barierę ochronną skóry
• proces widzenia
Awitaminoza:
• nadmierne rogowacenie i złuszczanie nabłonka
• przesuszenie i marszczenie się skóry
• łupież
• upośledzenie czynności siatkówki
• zmniejszenie odporności na zakażenia,
• zahamowanie wzrostu
Zastosowanie w kosmetyce:
• palmitynian /octan retinolu
• kwas retynowy (tretionina)
• w preparatach kosmetycznych do pielęgnacji ciała, regenerujących i ochronnych
• w leczeniu zaburzeń dermatologicznych
Witamina D
• ergo kalcyferol D2 i cholekalcyferol D3
• D2 – krystalizuje w postaci białych igieł, odporna na ogrzewanie i utlenianie, w trakcie przechowywania obniża się aktywność biologiczną
• D3 jest trwalsza
• Przechowywana w warunkach beztlenowych i bez światła jest bardzo trwała w tłuszczach do 5 lat
• Witamina rozpuszczalna w tłuszczach
• Występuje w tranie , wątroba, ryby, żółtka jaj, mleko, sery
Działanie:
• Zapobiega krzywicy , odwapnieniu kości i zębów
• Zwiększa napięcie naskórka
• Przyspiesza regenerację ran
• Wpływa na przyswajanie fosforu i wapnia
Awitaminoza
• Krzywica, paradontoza, wypadanie włosów i kruchość paznokci
Zastosowanie w kosmetologii:
• Ze względu na możliwość wystąpienia hiperwitaminozy rzadko stosowana w kosmetykach
• Kremy odchudzające , preparaty przeciwko: łysieniu, paradontozie, łamliwości paznokci, łojotokowi
Witamina E
• Tokoferole i tokotrienole
• Oleiste

Podobne prace

Do góry