Ocena brak

Witaminy — nieodzownym składnikiem w codziennych posiłkach kobiety ciężarnej

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy występuje u kobiety ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Witaminy jako związki chemiczne, biologicznie czynne, biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, a tym samym wpływają na prawidłową przemianę materii i stwarzają odpowiednie warunki dla rozwoju jaja płodowego. Nauka o żywieniu człowieka zalicza witaminy do substancji regulujących. Poznanie działania witamin na organizm człowieka wpłynęło na oznaczenie wartości witaminowej ogromnej ilości produktów, na sposób przyrządzania potraw, prawidłowe przechowywanie produktów, na żywienie ludzi w różnych okresach życia, a także na stosowanie witamin zarówno w profilaktyce, jak i lecznictwie. Witaminy są konieczne dla prawidłowego wykorzystania dostarczanych organizmowi składników odżywczych, chociaż same nie są ani materiałem budulcowym, ani dostawcami energii. Potrzebne ilości witamin (normy) określane są w miligramach, mikrogramach i jednostkach międzynarodowych2. O normalnym funkcjonowaniu i o zdrowiu decyduje zespół witamin dostosowany do potrzeb fizjologicznych organizmu człowieka.

Codzienne posiłki powinny być tak zestawione, aby uwzględniały w szerokim zakresie zapotrzebowanie na witaminy, pochodzące głównie z produktów naturalnych. Wyjątek stanowi witamina D3 — przeciwkrzywicza, występująca tylko w niektórych produktach i w bardzo małych ilościach, oraz częściowo witamina C, której biologiczne działanie łatwo zniszczyć przez nieprawidłowe przyrządzanie potraw.

 

Do góry