Ocena brak

Witamina PP

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Spełnia ważną rolę w organizmie kobiety ciężarnej — stąd też zwiększone jej zapotrzebowanie. Stanowi ważny czynnik w procesie oddychania komórkowego, bierze udział w przemianie węglowodanów, cholesterolu i białek, obniża poziom cukru we krwi.

Do charakterystycznych objawów niedoboru witaminy PP należą: bóle i zawroty głowy, bezsenność, brak apetytu, spadek wagi ciała, poza tym drażliwość, przygnębienie. Niedobór witaminy PP w ostrej postaci objawia się zmianami skórnymi (zapalenie skóry, złuszcza-nie naskórka itp.).

Przy prawidłowym żywieniu, zwłaszcza całkowitym pokryciu zapotrzebowania na pełnowartościowe białko, niedobory nie powinny występować. Szczególnie bogatym źródłem tej witaminy są: podroby, wątroba, mięso i wyciągi mięsne (buliony, rosoły), szynka, przetwory zbożowe z grubego przemiału, suche rośliny strączkowe i ziemniaki. Występuje również w warzywach i owocach. Witamina PP nie jest wrażliwa na działanie światła i tlenu i nie rozkłada się podczas gotowania.

 

Podobne prace

Do góry