Ocena brak

Witamina D

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Niedobór w organizmie witaminy D prowadzi do krzywicy (stąd jej nazwa „witamina przeciwkrzywicza”). Krzywica jest chorobą, która nie tylko deformuje kościec dziecka, ale również upośledza funkcje wielu narządów. Ponadto osłabia układ mięśniowy, co pogarsza sprawność ruchową dziecka, gdyż mięśnie stają się wiotkie. Dzieje się tak dlatego, że przy niedoborze wit. D gospodarka wapniowo-fosforowa nie przebiega prawidłowo. Ponieważ przy-swajalność wapnia i fosforu związana jest ściśle z działaniem witaminy D, normy żywienia przewidują podawanie witaminy D kobietom w okresie ciąży w ilości 400 j.m., aby zapobiec powstawaniu krzywicy u płodu i odwapnieniu organizmu matki. (W Polsce dawkę witaminy D dla kobiety ciężarnej zwiększono do 1000 j.m. na dobę).

Witamina D bierze również udział w syntezie białka i w wielu innych ważnych procesach zachodzących w organizmie. Podawanie ciężarnym witaminy D szczególnie ważne jest w okresie zimy i w innych porach roku, jeśli mało przebywają na słońcu. W organizmie występują związki prowitaminy D (głównie ergosterol), z których pod działaniem promieni słonecznych lub lampy kwarcowej powstaje witamina D.

Witamina D nie występuje w produktach roślinnych. Najwięcej witaminy D z naszych codziennych produktów zawierają śledzie i grzyby; inne produkty, takie jak pełne mleko, sery, śmietana, jaja są ubogie w tę witaminę. Nie możemy więc pokryć zapotrzebowania na witaminę D za pomocą produktów spożywczych. Zarówno kobietom ciężarnym, jak niemowlętom i małym dzieciom podajemy gotową witaminę D, rozpuszczoną w wodnoalkoholowym roztworze, jako witaminę D3 — według wskazań lekarskich. 

 

Podobne prace

Do góry