Ocena brak

Witamina B2 w diecie dziecka

Autor /desuk Dodano /10.01.2013

Witamina B2 występuje szczególnie obficie w drożdżach, mleku, serze, jajach,produktach zbożowych, także w podrobach zwierzęcych (wątroba, nerki, mózg), rybachi niektórych roślinach (podobnie jak witamina B1).Szczególne działanie przypisuje się jej w usuwaniu objawów niewłaściwegofunkcjonowania narządu wzroku (niewyraźnego widzenia, łzawienia, światłowstrętu,obrzmienia powiek), a ponadto w niektórych zmianach skórnych, jak np. trądziku,łojotoku, wyprysku, swędzeniu, pękaniu błony śluzowej, w zapobieganiu tworzeniu siętzw. zajadów w kącikach ust, zmian na języku z zanikaniem brodawek i in. Objawy tenie są swoiste, lecz podobne do objawów niedoboru innych witamin. Ogólnie przyjmujesię, że stały niedobór witaminy B2 przyspiesza starzenie się organizmu, a u dziecihamuje wzrost i rozwój umysłowy, zmniejsza odporność. Zapotrzebowanie na witaminęB2 jest zmienne, zależne od wagi ciała, natężenia przemiany materii i np. jest znaczniewyższe u dorastającej młodzieży. Zapotrzebowanie to jest na ogół pokrywane przezprodukty zbożowe (zwłaszcza z tzw. grubego przemiału) oraz mleko, sery. Jest tojednak witamina wrażliwa na światło i w produktach (szczególnie mlecznych)nieodpowiednio przechowywanych (lub np. z dodatkiem sody) straty jej są znaczne(dochodzą do 60%). W wielu krajach wzbogaca się niektóre produkty, zwłaszcza białepieczywo, w witaminę B2.Witamina B2 znalazła zastosowanie terapeutyczne w chorobach ośrodkowego układunerwowego, w dychawicy oskrzelowej, pęcherzycy, w niedokrwistości.Witamina B6 jest częściowo wytwarzana przez bakterie jelitowe człowieka, dlategoteż objawy hipowitaminozy są rzadkie (pewne zaburzenia mogą wystąpić pozniszczeniu drobnoustrojów przewodu pokarmowego, np. po kuracji antybiotykami,chemioterapeutykami).

Podobne prace

Do góry