Ocena brak

Witamina B2

Autor /rolniczek Dodano /11.03.2013

Witamina B2 (ryboflawina, laktoflawina) —żółty barwnik flawinowy, wchodzący w składenzymów (lawinowych (dehydrogenaz) jako ichkoenzym; jest odporna na ogrzewanie, wrażliwana światło, rozpuszczalna w wodzie; bierze udziałw oddychaniu tkankowym i w przemianie czerwieniwzrokowej. Niedobór ryboflawiny powodujezwolnienie lub zahamowanie rozmnażaniakomórek; u ludzi objawia się zaczerwienieniemwarg, zapaleniem języka, łojotokowym zapaleniemskóry; u zwierząt wywołuje uszkodzeniewzroku, szorstkość skóry w okolicy pyska, zahamowaniewzrostu, obniżenie odporności na choroby,niedowład nóg, zaburzenia czynności rozrodczychoraz spadek nieśności kur; u dorosłychprzeżuwaczy jest syntetyzowana w żwaczu. WitaminaBa jest dość pospolita w paszach i poka rmic,np. w zielonkach, drożdżach, mleku, wątrobiei w mięśniach.

Podobne prace

Do góry