Ocena brak

Wargacz

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Gatunkiem najmniej przypominającym typowego niedźwiedzia jest wargacz - mieszkaniec terenów leśnych Indii i Sri Lanki. Jest on także zwierzęciem
nocnym i uważa się, że przez okres swego życia ma tylko jednego partnera. Różnica w wyglądzie jest wywołana długim, czarnym i kudłatym futrem. Jego wydłużony białawy pysk jest skąpo owłosiony i zakończony nagimi, bardzo
elastycznymi wargami. Długie, zaokrąglone pazury pozwalają zwierzęciu zwieszać się z konarów drzew na wzór leniwca, od którego wziął swoją angielską nazwę - the sloth bear - niedźwiedź leniwy.
Chociaż ma dietę zróżnicowaną, jak wszystkie niedźwiedzie, wargacz zjada głównie termity. Zamykane nozdrza, wklęsłe podniebienie i brak niektórych przednich zębów składają się na mechanizm przystosowujący go do zjadania tych owadów. Po otwarciu kopca wargacz wsuwa do środka swój pysk i dmucha, by usunąć kurz, po czym z impetem wysysa termity.
Kryjówki służą mu tylko jako schronienie, a nie do snu zimowego. W Sri Lance rozmnaża się o dowolnej porze roku, w Indii pora godowa trwa od kwietnia do czerwca.

WARGACZ (Melursus ursinus)
Długość ciała: 1,5-1,9 m
Wysokość w kłębie: 60-90 cm
Waga: 90-135 kg
Długość życia: 30 lat

Podobne prace

Do góry