Ocena brak

Urządzenia do zadawania pasz bydłu.

Autor /apwfans Dodano /17.04.2006

W hodowli bydła tak rzeźnego jak i mlecznego duże ułatwienie stanowi zmechanizowanie prac związanych z przygotowaniem i zadawaniem pasz. Bydło w odróżnieniu od trzody chlewnej otrzymuje dość urozmaicony pokarm. Pasze zjadane przez bydło można podzielić na: objętościowe suche ( siano , słoma ) objętościowe soczyste ( zielonki, kiszonki, okopowe ) treściwe ( śruta i mieszanki ) oraz prasowane ( granulowane lub brykietowane ). Wymienione pasze mają różne właściwości co uniemożliwia zastosowanie uniwersalnych maszyn i urządzeń do ich przygotowania i zadawania. Z tego względu coraz częściej stosuje się żywienie monodietetyczne. Urządzenie do przygotowania mieszanek paszowych składa się z następujących zespołów:
- rozdrabniaka bijakowego
- wentylatora z osadnikiem
- zestawu zbiorników na składniki paszowe
- urządzeń zasypowych i załadowczych
- zestawu sit do czyszczenia nasion
- dozowników
- przenośników ślimakowych
- mieszadeł.
Zasada działania urządzenia jest następująca – pasze które nie wymagają rozdrobnienia ( śruta, plewy ) z kosza zasypowego są kierowane bezpośrednio do odpowiednich zbiorników na komponenty paszowe. Natomiast wymagające rozdrobnienia ziarno z kosza zasypowego jest transportowane na zespół sit w celu oczyszczenia. Z sit ziarno spada do zbiornika i dalej samoczynnie opada do kosza zasypowego rozdrabniacza. Rozdrobnione ziarno strumieniem powietrza wytworzonym przez wentylator jest transportowane do osadnika. Z osadnika śruta spada na przenośnik ślimakowy który rozdziela ją do zbiorników zawierających już inne składniki paszowe. Z osadnika powietrze jest zasysane przez wentylator i ponownie tłoczone do rozdrabniacza. Jest to więc układ z zamkniętym obiegiem powietrza. Takie składniki mieszanki paszowej jak siano, kolby kukurydzy itp. są podawane do rozdrabniacza oddzielnym przenośnikiem. Pasza ta zostaje wstępnie rozdrobniona nożem wirnika a następnie bijakami w komorze rozdrabniacza. Stopień rozdrobnienia reguluje się dobierając sita o odpowiednich średnicach otworów. Do odmierzania porcji poszczególnych składników służą dozowniki. Poszczególne składniki mieszanki paszowej są wstępnie mieszane w zbiorczym przenośniku ślimakowym ( poziomym ). Do mieszalnika ślimakowego dopływa również melasa, którą można także skierować do rozdrabniacza. W celu wymieszania z rozdrobnioną paszą. Z mieszalnika ślimakowego poziomego pasza jest kierowana do pionowego mieszalnika ślimakowego gdzie dodaje się jeszcze do niej składniki mineralne. W mieszalniku pionowym następuje ostateczne wymieszanie wszystkich składników i gotowa karma jest wygarniana do zbiornika albo do rynny z której spływa na podstawione środki transportu. Najwygodniejsze w żywieniu bydła są pasze pełnoporcjowe prasowane w postaci brykietów.

Podobne prace

Do góry