Ocena brak

Trujące rośliny

Autor /desuk Dodano /10.01.2013

Do niebezpiecznych owoców i nasion, będących powodem zatruć u dzieci, należątakże nasiona zimowitu (Colchicum autumnale L.), popularnej rośliny ozdobnej,sadzonej bardzo często w ogródkach, na skwerkach itp. Zimowity, błędnie uważane za„krokusy” (bladoliliowe, 6-działkowe kielichy kwiatów zimo-wita wyrastające późnąjesienią wprost z ziemi, są bardzo podobne do wiosennych kwiatów krokusów),wykształcają latem owoce-torebki „grzechoczące” na-sionkami. Dzieci, zwłaszczamałe, bawią się chętnie tymi owocami — „zielonymi grzechotkami”, zjadając przyokazji słodkie, czarne nasionka. Nasiona zimowita (a także inne części rośliny)zawierają alkaloid- kolchicynę — jedną z największych trucizn roślinnych, toteżzatrucia kolchicyną należą do najcięższych u dzieci, zwykle też są śmiertelne. Opisanoprzypadek śmierci dziecka już po zjedzeniu dwóch kwiatków zimowitu.Zatrucia mogą powodować również pestki owoców wiśni, moreli, brzoskwiń, śliw —dzieci zjadają nasiona wyjęte z pestek, przypominające smakiem migdały. Należywiedzieć, że w nasionach tych owoców występuje glikozyd — amigdalina (taki sam jestw nasionach migdałów gorzkich), który pod wpływem śliny rozpada się uwalniająccyjanowodór (tzw. kwas pruski), bardzo niebezpieczną truciznę krwi. Zatrucia, nawetśmiertelne, były opisane wśród dzieci, które zjadły już 6 migdałów gorzkich lub kilkanasion wymienionych popularnych owoców.Częstą okazją do wystąpienia zatruć roślinami wśród dzieci stanowią wycieczki,biwaki i obozy urządzane nad brzegami wód, na mokrych łąkach. Dużeniebezpieczeństwo stanowią w tych siedliskach rośliny z rodziny baldaszkowatych, tj.wykształcających kwiaty ułożone w baldachy (takie jak np. kwiatostan marchwi, kopruczy pietruszki). Do wybitnie trujących roślin baldaszkowatych rosnących w pobliżurzek należy szalej jadowity (Aethusa cynapium L.), cykuta (Cicuta virosa L.) ipietrasznik plamisty (Conium maculatum L.).W wymienionych gatunkach występują wysoko toksyczne alkaloidy, np.cykutotoksyna, koniina. 

Do zatrucia może dojść, gdy zjada się korzenie tych roślin, biorąc je omyłkowo np.za dziką marchew, pietruszkę czy pasternak, lub owoce tych roślin, uważając np. zakminek.Dzieci mają zwyczaj zrywania różnych nieznanych im roślin łąkowych i następniebrania ich do ust lub robienia trujących „piszczałek”.Wymienione gatunki roślin charakteryzuje tak wielka toksyczność, że notowano wypadki śmiertelne już w kilka minut po ugryzieniu części omawianych roślin, lubnawet po użyciu ich łodyg jako ,,patyków” do pieczenia kiełbasek w ognisku.Mniej niebezpieczne są rosnące powszechnie na łące popularne jaskry (Ranunculussp.) kwitnące żółto. Małe dziewczynki, najczęściej robiące bukiety z jaskrów, brudząsobie przy tym ręce, a potem zacierają oczy powodując przykre i długotrwałe ichpodrażnienie oraz stany zapalne spojówek.Wśród dzieci miejskich spotyka się zatrucia spowodowane zjedzeniem nasionkasztanowca (Aesculus hippocastanum L.), czyli popularnych kasztanów, niekiedy poich upieczeniu w ognisku. Dzieci biorą je za kasztany jadalne (te ostatnie pochodzą zzupełnie innego gatunku — Castanea vesca L. u nas nie uprawianego). Zatrucia możewywołać też gryzienie gałązek cisu (Taxus baccata L.) czy rododendronów(Rhododendron sp.). Do roślin bardzo trujących należą chętnie sadzone w ogródkachrośliny ozdobne, takie jak: tojady (Aconitum sp.), ostróżki (Delphinium sp.) lubnaparstnice (Digitalis sp.) oraz krzewy parkowe, takie jak złotokap (Laburnum sp.) czywiciokrzew (Lonicera sp.).Przypadki zatruć u dzieci powodują również domowe rośliny ozdobne. Dzieciczasami zjadają apetycznie wyglądające części tych roślin (kwiaty, owoce, cebulki) lubulegają zatruciom wyrażającym się silnym podrażnieniem skóry czy błon śluzowychpodczas zabawy niektórymi roślinami domowymi, tnąc ich łodygi i liście, przesadzającitp.

Do takich niebezpiecznych roślin doniczkowych należą popularne: Clivia, Amarylis,Gloriosa, Hippeastrum — zawierające toksyczne alkaloidy, oleander (Nerium oleanderL.), w którym występują silnie działające glikozydy nasercowe. Podrażnienia skóry ibłon śluzowych powodują saponiny obecne w takich roślinach, jak: Vucca, Dracena,Sansevieria, Agava, Hyacinthus, Aralia, Fatshedera, Hedera i Cyclamen. RównieżBegonia, Cissus i Primula mają działanie drażniące, a ponadto, zwłaszcza prymulki,właściwości silnie alergizujące.

Podobne prace

Do góry