Ocena brak
Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZNACZENIE DLA ORGANIZMU
Tłuszcze:
. to skoncentrowane źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów, z wyjątkiem czerwonych ciałek krwi, mózgu i nerek,
. to wygodna forma gromadzenia przez organizm zapasów,
. stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu,
. to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K,
. ułatwiają przełykanie pokarmu,
. hamują skurcze żołądka i wydzielanie HCL,
. mają dużą wartość sytną,
. służą do polepszania smaku potraw i umożliwiają niektóre procesy obróbki termicznej pokarmów, takie jak smażenie i pieczenie
. tłuszcze tkanki podskórnej chronią przed nadmierną utratą ciepła i ułatwiają adaptację w niskich temperaturach,
. tłuszcze zapasowe są źródłem pewnej ilości wody (ze spalenia 100g tłuszczu otrzymuje się 107g wody),
. tłuszcze okołonarządowe utrzymują w prawidłowym położeniu narządy ciała,