Ocena brak

Technika karmienia piersią

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Przed każdym karmieniem matka musi umyć pierś i ręce wodą i mydłem. Podczas karmienia pozycja matki musi być wygodna. W pierwszych dniach po porodzie lepiej ‘karmić w pozycji leżącej, a później w pozycji siedzącej (ryc. 7, 8). Dziecko należy tak ułożyć, żeby główka była wyżej niż nóżki. Zmniejsza się w ten 

sposób ilość powietrza połykanego przez dziecko. Przy karmieniu w pozycji leżącej główka dziecka powinna spoczywać w zgięciu łokciowym. Jeśli karmimy w pozycji siedzącej — pod nogę po stronie piersi, z której karmimy — podstawiamy mały stołeczek. Dzięki temu główka karmionego dziecka będzie wyżej niż nóżki. Podczas karmienia piersią, aby umożliwić dziecku oddychanie, należy uci-snąć palcem tę część piersi, która przylega do noska. Prawidłowo karmiony noworodek musi obejmować ustami całą brodawkę z większą częścią otoczki, ponieważ nie uzyskuje pokarmu z piersi ssąc tylko brodawkę. Każdorazowo należy karmić dziecko z obydwu piersi. Po nakarmieniu jedną piersią należy dziecko unieść pionowo, aby umożliwić wydalenie powietrza połkniętego razem z mlekiem. To samo należy uczynić po karmieniu drugą piersią.

Matki pragnące zapewnić dziecku dostateczną ilość pokarmu powinny dokładnie opróżniać pierś po nakarmieniu, ponieważ zalegający pokarm hamuje prawidłową pracę gruczołów sutkowych.

 

Podobne prace

Do góry