Ocena brak

Tarczyca

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Tarczyca (gruczoł dokrewny) jest jednym z najwcześniej rozwijających się w życiu zarodkowym gruczołów; zawiązki są już widoczne w trzecim tygodniu. Niedobór hormonów gruczołu tarczowego lub ich brak odbija się bardzo niekorzystnie na rozwoju płodu, na rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i kostnego, wpływa na obniżenie aktywności komórek i upośledza pracę wielu narządów. Na niedobór jodu wrażliwe są kobiety w okresie ciąży i karmienia, a także młodzież w okresie dojrzewania. Niedobór jodu może także wywołać przerost gruczołu tarczowego, nazywany wolem. Tarczyca należy do najbardziej ukrwionych narządów, z łatwością wychwytuje z krwt około 75% jodu (wchłoniętego przez przewód pokarmowy) i przetwarza go w związki hormonalne.

Wole występuje najczęściej na terenach, gdzie jest mało jodu w glebie i w wodzie, a więc głównie na terenach podgórskich. Dużo natomiast jodu występuje nad morzem; w 1 m3 powietrza znajduje się 17 hq jodu. Człowiek może wchłaniać jod nie tylko przez przewód pokarmowy, ale także przez płuca i skórę.

Najwięcej jodu zawierają skorupiaki i, ryby morskie, zwłaszcza łupacze, śledzie, płastugi, makrele i sardynki. W mięsie, przetworach mlecznych i produktach zbożowych ilość jodu jest dużo niższa. Najwięcej jodu zawiera tran.

Dla uniknięcia niedoborów jodu w wielu krajach i w Polsce (dla ludności Podkarpacia i Dolnego Śląska) prowadzi się jodowanie soli kuchennej, która jako produkt codziennego spożycia może dotrzeć do każdego. Sól jodowana nie nadaje się jednak do długiego przechowywania.

 

Podobne prace

Do góry