Ocena brak

Szczur wędrowny

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Rattus norvegicus Berk., rodzina Muridae — myszowate. Długość ciała 199—270 mm, ogona 130—200 mm, masa ciała 275—520 g. Ucho zagięte do przodu nie dosięga do oka. Grzbiet brunatnoszary z żółtawym odcieniem, spód białawy, czasem żółtawy lub szarawy. Kosmopolityczny gatunek przedostający się na tereny o ostrych warunkach klimatycznych.

Do suchych biotopów przenika tylko za człowiekiem; zamieszkuje przeważnie brzegi jezior i potoków. Aktywny jest w nocy i o zmierzchu. Wszystkożemy. W osiedlach ludzkich żywi się odpadkami, w przyrodzie przeważnie pokarmem zwierzęcym, nie wykluczając drobnych kręgowców. Groźny nosiciel licznych chorób człowieka i zwierząt.

Podobne prace

Do góry