Ocena brak

Szczur śniady

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Rattus rattus L., rodzina Muridae — myszowate. Długość ciała 158—235 mm, ogona 186—252 mm, masa ciała 145—250 g. Ogon ma dłuższy niż ciało. Ucho zagięte do przodu sięga do oka. Brzuch ma odcień żółty albo jest białawy. Kosmopolita. Porusza się swobodnie również w koronach krzewów i po pniach drzew. W południowo-wschodniej Azji jest pospolitym zwierzęciem nadrzewnym.

W odróżnieniu od szczura wędrownego dominują w jego pokarmie zielone części roślin i nasiona. Ma mniejsze zdolności reprodukcyjne niż szczur wędrowny i nie przenika tak szybko na nowe obszary. Rozprzestrzenia się biernie drogą wodną wędrując na statkach. W ostrzejszym klimacie w przyrodzie nie występuje. Wybiera suche, ciepłe biotopy.

Podobne prace

Do góry