Ocena brak

Szarańczyn strąkowy, chleb świętojański

Autor /Apolinary Dodano /03.02.2012

 

Wygląd: Drzewo zrzucające liście na zimę, o wysokości do 10 m, przewaznie jednak wyraźnie mniejsze; w zaroślach lub nasadzeniach prawie nigdy nie przekracza 5 metrów. Korona bardzo gęsta, kulisia lub kopulasto sklepiona, bardzo gęsto ulistniona i dlatego zawsze dość cienista.

Pień zwykle już nisko nad ziemią podzielony na liczne, mniej więcej jednakowo grube i stromo wznoszące się gałęzie; czasem drzewo ma wiele pni.

Gałęzie stosunkowo krótkie, rzadko zwisające, wyprostowane w górę lub trochę odstające. Kora także na starszych okazach gładka lub tylko nieznacznie bruzdkowana, brunatnawo-szara. Pędy grubawe, brunatne, nie zwracające uwagi kształtem.

Liście skrętoległe, parzystopierzaste, po obu stronach osi liścia z 2-5 listkami, które są odwrotnie jajowate lub okrągławe, krótko-ogonkowe, z przodu niekiedy wycięte, 3-7 cm długości i 2-4 cm szerokości, w dotyku dość mocne i sztywne, na wierzchu błyszczące i ciemnozielone.

Poszczególne kwiaty niepozorne; kwiaty męskie tylko z pięcioma pręcikami, żeńskie-z zielonkawą zalą-żnią na trzoneczku, w groniastych kwiatostanach dochodzących do około 15 cm długości. Owocem jest strąk o szerokości 2-3 cm i długości 10-20 cm, w stanie dojrzałym przybierającym barwę czekoladową lub brunatną, Miązsz owocu początkowo miękki i bardzo słodki, później twardnieje. Owoce widzi się na drzewie przez cały rok; zawiązują się przede wszystkim na starszych drzewach.

Występowanie: Małe drzewo lub krzew, dziko rosnące w obszarze śródziemnomorskim, ze względu na swoje strąki często sadzone także w ogrodach i na tarasach.

Okres kwitnienia: Od sierpnia do listopada.

Uwagi ogólne: Swoimi ciemnozielonymi, błyszczącymi liśćmi chleb świętojański wyróżnia się w krajobrazie śródziemnomorskim o suchym lecie jako element ożywiający i już z daleka odróżnić go można od podobnych z pokroju szarozielonych oliwek, Długie, czekoladowe strąki (to właśnie chleb świętojański) nadają się do jedzenia.

Często używane są także jako pasza dla bydła, a szczególnie chętnie zjadane są przez konie. W strąkach znajdują się liczne płaskie, błyszczące, brunatne nasiona. W rejonie śródziemnomorskim były one dawniej używane w handlu jako odważniki i stanowiły jednostkę wagi zwaną „karatem" (dziś inaczej zdefiniowaną), która służyła szczególnie do ważenia metali i kamieni szlachetnych. Osobliwe są kwiaty chleba świętojańskiego, którym brak płatków korony.

Dlatego ten gatunek, przede wszystkim na podstawie owoców i kształtu liści, uznano za pokrewny Strączkowym (Leguminosae), które dzielą się na trzy rodziny względnie podrodziny. Różnią się one w istocie tylko budową kwiatu. Czułkowate mają kwiaty promieniste, u Bre-zylkowalych wewnętrzny płatek korony znajduje się zawsze na górze.

Podobne prace

Do góry