Ocena brak

Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności

Autor /niebieska Dodano /13.02.2014

SupIcmcntacja jest jedną z trzech głównych, obok zmiany sposobu żywienia i wzbogacania żywności, strategią racjonalizacji żywienia wykorzystywaną do zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych oraz do profilaktyki chorób cywilizacyjnych powstających na tle wadliwego żywienia. Suplementacja polega na indywidualnym uzupełnianiu diety składnikami odżywczymi i innymi substancjami biologicznie aktywnymi działającymi w małych ilościach, dzięki czemu mogą występować w formach stosowanych dla preparatów farmaceutycznych, np. tabletek. W krajach rozwijających się, przy niedoborach żywności, sposób ten uważany jest za najbardziej efektywny w odniesieniu do niedoborów witaminy A. żelaza i jodu obejmujących duże grupy populacyjne. W krajach rozwiniętych stosowanie suplementów jest często postrzegane przez konsumentów jako łatwy sposób poprawy nieprawidłowego żywienia, a także jest przejawem nowych trendów w zachowaniach związanych z zainteresowaniem profilaktyką chorób i wspomaganiem ich leczenia, opóźnianiem starzenia się organizmu, poprawą sprawności fizycznej i umysłowej czy utrzymaniem szczuplej sylwetki.

 

Podobne prace

Do góry