Ocena brak

Sójka

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Garrulus glandarius (L.), rodzina Corvidae — kruki. Jest niewiele większa od gołębia (34 cm długości). Ubarwienie obu płci jest kakaowobrązowe. Charakterystyczną cechą są niebieskoczame pokrywy skrzydłowe. Sójka żyje w Europie i w Azji, sięgając na wschodzie do Japonii i Korei, w Turcji, w Iraku, w Iranie, w Chinach południowo-wschodnich, na półwyspie Synajskim, w Afryce Północnej.

Zamieszkuje lasy różnego typu, najchętniej mieszane. Gniazda z gałązek i korzonków budują oboje partnerzy na drzewie. Samica składa 4—7 szarozielonkawych jaj, pokrytych brunatnymi plamami, które wysiadują oboje rodzice przez 16—17 dni, oboje też karmią młode, które pozostają w gnieździe 19—20 dni. Żywi się pokarmem mieszanym: owadami, żołędziami, bukwią, na wiosnę czasami młodymi wróblowatymi, które wybiera z gniazd, w zimie również odpadkami.

Bukiew i żołędzie, które dominują jesienią w jej jadłospisie — częściowo zagrzebuje w ziemi jako rezerwę. Pomaga w ten sposób w rozprzestrzenianiu się tych gatunków drzew. Może być pożyteczna lub szkodliwa, zależy to od liczebności, miejsca i pory roku.

Podobne prace

Do góry