Ocena brak

Sarna

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Capreolus capreolus L., rodzina Cervidae - jeleniowate. Długość ciała 0,9—1,3 m, ogona 2—3 cm, wysokość w kłębie 65—92 cm, masa ciała 15—27 kg, wyjątkowo 35 kg. Ma stosunkowo krótkie ciało na szczupłych, długich nogach i lekko wydłużoną szyję. Krótka głowa zwęża się na końcu. Chociaż tylne odnóża są nieco dłuższe niż przednie, linia grzbietowa jest prosta. Krótki ogon jest ukryty w sierści. W ubarwieniu zimowym i letnim jest wyraźna różnica. Żyje w Europie pomiędzy 40—65° szerokości geograficznej północnej.

Poroże zrzucane jest w listopadzie, a wzrost nowego kończy się w maju. Wiosną i latem strzeże swojego terytorium, które oznacza wykopując glebę i zdzierając korę z drzew i krzewów. Ruja trwa od połowy lipca do połowy sierpnia. Zimą terytorium zwierząt zmniejsza się i nie jest strzeżone. W lecie zwierzęta najaktywniejsze są rano i wieczorem, zimą są aktywne także w ciągu dnia. Jesienią prowadzą koczowniczy tryb żyda, co poprzedza tworzenie stad. W lecie żyją samotnie albo tworzą stada po dwa, trzy osobniki.

Najliczniejsze stada tworzą późną jesienią i na początku zimy. Sama zamieszkuje różnego typu środowiska, najchętniej jednak rzadkie lasy liśdaste poprzecinane polami uprawnymi albo porębami. Raczej unika większych obszarów lasów iglastych, ale spotkać ją można również na terenach bagnistych oraz wyżej położonych. Jest zwierzyną łowną. Mięso samie jest wysoko cenione przez smakoszy.

Podobne prace

Do góry