Ocena brak

Róża dzika - formy podania

Autor /wetwet Dodano /10.01.2013

Odwar: łyżkę stołową rozdrobnionych, suchych owoców zalać w naczyniu(emaliowanym) szklanką wody o temperaturze pokojowej i ogrzewać przez l—3 min,nie dopuszczając do wrzenia. Odwar można słodzić miodem lub syropami owocowymi,np. z czarnych porzeczek, malin lub wiśni. Odwar z syropem lub sokiem z wiśni jestwskazany dla dzieci anemicznych (duża zawartość przyswajalnego żelaza i miedzi).Syrop z róży: 1 kg świeżych owoców wydrążyć, oczyścić, dokładnie wymyć, zemlećw maszynce. Miazgę zalać ½ l wody, gotować 10 min, następnie dodać ½ 1 gęstegosyropu z 1 kg cukru. Zagotować ponownie, przecedzić przez gazę, rozlać gorący doszczelnie zamykanych butelek. Używać jako dodatek witaminowy do potraw, zwłaszczadeserów dla dzieci.Konfitura witaminowa z róży: 1 kg owoców róży pomarszczonej lub girlandowej powydrylowaniu zalać gorącym syropem (przygotowanym z 1,5 kg cukru i 3 szklanekwody). Owoce pozostawić w syropie do następnego dnia. Na drugi dzień syrop zlać,gotować przez kilka minut i ponownie gorącym zalać owoce. Czynność tę powtarzaćprzez kilka dni (do tygodnia), aż owoce staną się szkliste. Wtedy owoce z syropemwłożyć do słoików.Z owoców dzikiej róży można przygotować w domu wiele innych niezwyklewartościowych przetworów dla dzieci. Herbapol produkuje również napojewitaminowe, np. Rosavit oraz herbatkę ekspresową (owoce róży, głogu, tarniny i bzuczarnego). Bardzo często owoce dzikiej róży nazywane są błędnie — głogiem.Prawdziwy owoc głogu pochodzi z innej rośliny. Głóg — Crataegus oxyacantha Lzasadniczo różni się składem chemicznym oraz działaniem leczniczym od owocówróży.

Oprócz licznych odmian róży dzikiej spotyka się także wiele gatunków i krzyżówekróż szlachetnych, które są uprawiane jako rośliny ozdobne i aromatyczne. Niektóre znich, jak np. róża francuska (Rosa gallica L.), o pędach barwy sinej i dużych, silniepachnących ciemnoczerwonych kwiatach, oraz podobna róża stulistna (Rosa centifoliaL.), dostarczają aromatycznego surowca (kwiatów) mającego również zastosowanie wlecznictwie.Odwar z wysuszonych, ciemnoczerwonych płatków kwiatów z tych odmian jestłagodnym środkiem ściągającym, stosowanym w połączeniu z miodem lub syropem dopędzlowania jamy ustnej u niemowląt w przypadkach pleśniawek (1 łyżkę lub więcejwysuszonych płatków róży zaparzyć ½ szklanki gorącej wody, mocno osłodzonejmiodem). Płatki róży wymieniane są również w starych przepisach zielarskich jakośrodek leczniczy w biegunkach niemowlęcych, zwłaszcza w mieszankach z rumiankiemlub owocami borówki czernicy (czarnej jagody).

Podobne prace

Do góry