Ocena brak

Róża dzika

Autor /wetwet Dodano /10.01.2013

Róża dzika jest to krzew kolczasty, osiągający ponad 1 m wysokości. W Polscespotykany pospolicie: w zaroślach, przy drogach, domach i na miedzach. Często jestwysadzany w postaci żywopłotów lub szpalerów, jako roślina ozdobna. Kwiatywykształca przeważnie pojedyncze, różowe lub białe, o przyjemnym zapachu.Dojrzewające we wrześniu owoce rzekome są szkarłatnoczerwone. Wewnątrz nichznajdują się twarde, kanciaste, pokryte jedwabistymi włoskami owoce właściwe(orzeszki), zwane mylnie nasionami.Surowcem jest bogaty w witaminy owoc dzikiej róży, dostarczany również przezinne gatunki, np. różę girlandową (Rosa cinnamomea L.), różę pomarszczoną (Rosarugosa Thunb.) lub różę rdzawą zwaną jabłkową (Rosa pomifera Herrm.). Z tychgatunków otrzymuje się surowiec niejednokrotnie przewyższający wartościąwitaminową owoce dzikiej róży. Najbogatsze w witaminę C są owoce róży girlandowej,drobne, podłużne, barwy ceglastoczerwonej. Róża pomarszczona wykształca owoceduże, kształtem i barwą przypominające małe pomidorki (zawierają one nawetdwukrotnie więcej witaminy C niż owoce róży dzikiej). Spotykana pospolicie różajabłkowa (nazwa pochodzi od zapachu, jaki wydzielają liście po roztarciu) dostarczaowoców kulistych, również bogatych w witaminy.Owoce róży przewyższają zawartością witaminy C wszystkie inne rośliny jadalnenaszego klimatu. Już l—3 owoce róży mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne dorosłegoczłowieka na witaminę C. Owoce róży zbiera się jesienią (od końca sierpnia dopaździernika), kiedy są twarde i zaczynają mieć barwę pomarańczowoczerwoną. Suszysię je szybko (w ciągu 3—4 godz.), w przewiewie w temperaturze do 80° (najlepiej w50° C). Należy podkreślić, że sposób suszenia ma zasadniczy wpływ na zawartośćwitaminy C w surowcu. Często przed suszeniem owoce róży dryluje się, przepoławiającje podłużnie i usuwając znajdujące się wewnątrz orzeszki.

Skład chemiczny:Głównym składnikiem surowca jest kwas askorbinowy (witamina C) oraz witaminy:B1, B2, B12, E, P, PP, prowitamina A, flawonoidy, garbniki, cukry (glukoza, sacharoza,fruktoza), kwasy organiczne (kwas cytrynowy), pektyny oraz składniki mineralne, wtym znaczna zawartość żelaza.

Działanie:Wyrównujące niedobór witaminy C, słabo napotne, moczopędne i przeciwanemiczne.

Podobne prace

Do góry