Ocena brak

RAFINOWANIE CUKRU

Autor /sunrise Dodano /07.03.2013

RAFINOWANIE CUKRU — przerób cukrub ia łk o lub surowego na uszlachetniony cukierrafinowany (-►cukier biały); rafinowaniu podlegaprzede wszystkim cukier I i II rzutu. Doodważonej ilości cukru dodaje się 10 do 15% wodyi po wymieszaniu przepuszcza się otrzymaną masęprzez wirówkę, podobnie jak przy produkcji cukruw cukrowniach. 2^ależnie od tego, czy przerabiamycukier surowy czy biały, otrzymamy jakoprodukt wirowania oprócz cukru -^cukrzycę Ilub rafinadową; otrzymany z wirówki cukierkryształ rozpuszcza się na ulep rafinadowy, natomiastcukrzyca ulega dalszej przeróbce, analogiczniejak w cukrowni. Ulep poddany zostajeodbarwieniu i filtrowaniu; dawniej używano dotego celu węgla kostnego; obecnie ze względuna koszty stosuje się odbarwianie za pomocą węglaaktywowanego i filtrowania przez -♦ błotniarki-♦cedzidła. Po filtrowaniu ulep gotuje sięa otrzymaną cukrzycę rafinadową poddaje krystalizacji.

Podobne prace

Do góry