Ocena brak

PRZETWORY MIĘSNE

Autor /sunrise Dodano /07.03.2013

PRZETWORY MIĘSNE — produkty mięsneuzyskane przez odpowiedni przerób -*mięsa;mięso użyte na przetwory musi być zbadane przezlekarza wet. i uznane za zdatne do spożycia.Do przetworów mięsnych należą:w ę d l i n y (boczki, szynki, balerony oraz kiełbasy),czyli przetwory, które się wędzi i parzy;w y r o b y w ę d 1 i n i a r s k i e (mieszanki mięsne),np. kiszki i salcesony, produkowane z surowcagotowanego, w skład którego wchodzą podrobyi surowce dodatkowe, jak kasza, krew i bułka;k o n s e r w y mi ę s n e , mięso bez kości odpowiednioprzyprawione, pochodzące z najlepszychsztuk i dokładnie wykrwawione, zamkniętew szczelnych naczyniach (puszki metalowe, naczyniaszklane) i wyjałowione za pomocą wysokiejtemperatury; produkt trwały, gdyż bakterieznajdujące się wewnątrz naczynia zostają zabite,a nowe nie mogą się doń przedostać.Oprócz mięsa w skład przetworów wchodząsurowce dodatkowe i przyprawy.

Podobne prace

Do góry