Ocena brak

Porzeczka czerwona

Autor /Zefir Dodano /10.02.2012

 

Wygląd: Prosto wzniesiony krzew do 2,5 m wysokości, z szarobrunatnymi lub czerwonawymi, nagimi gałązkami. Pączki małe, brunatne, z lekko odstającymi łuskami.

Liście w zarysie okrągławe, do 10 cm szerokości, 3-5-klapowane, w nasadzie ucięte lub lekko sercowate, z obszerną zatoką przy ogonku liściowym, z wierzchu zawsze nagie, pod spodem lekko owłosione. Kwiaty jasnozielone, nieraz brunatnoczerwono nabiegłe, zebrane w wielokwiatowe grona, początkowo prosto wzniesione, później nieco zwisające. Szypułka kwiatowa delikatnie gruczołowato owłosiona.

Dno kwiatowe miseczkowate, bez pierścienio-watego zgrubienia wokół nasady szyjki słupka. Pręciki krótsze niź kolisto rozłożone działki kielicha, ze ściśle do siebie przylegającymi połówkami pylników. Jagody początkowo prosto stojące, później odstające, ale nie zwisające, czerwone, przeźroczyste, bardzo silnie kwaskowate.

Siedlisko: Preferuje bogate w odżywcze substancje gleby wysiękowo-wilgotne; jest bardzo wrażliwa zarówno na stagnację wody, jak i na dłuższe okresy suszy. Znajduje się ją zwykle w podszycie lasów mieszanych, na zrębach lub na okrajkach lasu.

Rozmieszczenie: Dziko występuje od Skandynawii poprzez północną Azję aż do Mandżurii. Południowa granica przebiega przez północne Niemcy i Polskę w kierunku na wschód. W Polsce gatunek rozproszony na niżu oraz przedgórzu Sudetów i Karpat.

Okres kwitnienia: Od kwietnia do maja.

Uwagi ogólne: Porzeczka czerwona jest wprawdzie już od dawna uprawiana, ale znacznie mniej ceniona jako owoc użytkowy od ogrodowej porzeczki zwyczajnej {Ribes vulgare).

Owoce porzeczki czerwonej, z powodu wysokiej zawartości witaminy C, różnych cukrów i kwasów owocowych, bywają czasem przerabiane na soki i marmolady.

Podobne prace

Do góry