Ocena brak

Południowoamerykański model żywienia

Autor /niebieska Dodano /12.02.2014

Podstawowym pożywieniem pochodzenia roślinnego mieszkańców Ameryki Łacińskiej są: kukurydza i ziemniaki, ale także ryż, rośliny strączkowe, owoce i orzechy. Posiłki zestawiane są głównie z lokalnie uprawianych surowców roślinnych, bogatych w składniki mineralne i antyoksydanty. Ograniczone jest spożycie tłuszczów. Głównym tłuszczem w diecie jest olej palmowy. Ponadto tłuszcze pochodzą ze spożywanych owoców, orzechów i warzyw, takich jak: awokado, orzechy włoskie, orzechy nerkowca oraz orzeszki ziemne. Podstawowym źródłem białka zwierzęcego są ryby i drób, podczas gdy spożycie mięsa czerwonego jest znacznie ograniczone. Prawic zawsze w skład głównego posiłku wchodzą świeże warzywa oraz ziemniaki, słodkie ziemniaki, warzywa korzeniowe - maniok i jukka, a także owoce. 

Oceniając wpływ klimatu na model żywienia człowieka, szczególnie ujęty w tradycyjnych dictach regionu śródziemnomorskiego, azjatyckiego czy też latynoamerykańskiego. należy zauważyć, że wszystkie piramidy zdrowego żywienia są do siebie bardzo podobne. Opierają się one w głównej mierze na spożywaniu dużych ilości lokalnych owoców warzyw oraz produktów pochodzenia roślinnego, przy ograniczonym spożycia mięsa czerwonego. Głównym źródłem białka jest drób i ryby. uzupełniane warzywami strączkowymi. Zastąpienie spożycia tłuszczów zwierzęcych oliwą z oliwek lub innymi tłuszczami roślinnymi, duże spożycie ryb morskich i owoców mora oraz znaczne ograniczenie wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej to podstawowe czynniki żywieniowe powodujące utrzymanie korzystnego stanu zdrowia i kondycji psychofizycznej populacji zamieszkujących w tych regionach świata.


Podobne prace

Do góry