Ocena brak

Pekari

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Pekari występują w Ameryce Południowej i Środ­kowej. Są podobne z wyglądu do świń, jednak mają smuklejsze kończyny. Żyją w małych grupkach lub dużych stadach, zasiedlają różnorodne środowiska - od mokrych i suchych lasów tropikalnych po chaparral i rzadkie lasy dębowe. Ich terytoria mają wielkość od 30 do 280 ha. Ostatnio wykryty gatu­nek - chakoan - zasiedla cierniste lasy i żeruje tam na obszarach pokrytych palmami oraz trawą.
Pekari są wszystkożerne, zjadają korzenie, kłą­cza, nasiona, owoce, a także, gdy nadarzy się okaz­ja, chwytają małe zwierzęta. Swych kłów używa­ją do rozrywania korzeni. Wrogami pekari są pumy i jaguary. Kiedy drapieżnik atakuje, pojedyncze osobniki wydają się „poświęcać" swe życie, aby umożliwić ucieczkę reszcie stada.

PEKARI
Pekari należą do rodziny Tayassuidae.
Istnieją 3 gatunki należące do 2 rodzajów:
Pekari obroźne (Tayassu tajacu)
Pekari białobrode (Tayassu pecari)
Chakoan (Catagonus wagneri)

Podobne prace

Do góry