Ocena brak

Owies zwyczajny

Autor /florida Dodano /22.02.2013

Jest to roślina jednoroczna z rodziny Traw (Gramineae), udomowiona przez człowieka wczasach historycznych, znana dziś tylko z upraw w wielu krajach Europy, zachodniej Azji iAmeryki Północnej. Niekiedy dziczeje. W Polsce jest uprawiana na glebach lekkich oraz w górachze względu na małe wymagania glebowe i klimatyczne.Owies wydaje łodygi kępkowe, do 1 m wysokie. Źdźbła nagie i gładkie, pochwy liściowegładkie, blaszki liściowe, zwłaszcza na brzegu, szorstkie. Kwiatostan - duża wiecha, mniej lubwięcej rozpierzchła.

Surowiec. W lecznictwie znajduje zastosowanie świeże ziele z młodych roślin, zebraneprzed kwitnieniem i wysuszone w cieniu i przewiewie, a także słoma owsiana zebrana po dojrzeniuziarna. Surowcem jest ziele owsa - Herba Avenae. Bywają również zbierane dojrzałe,całe ziarna owsa - Fructus Avenae, ponadto płatki owsiane -Fructus Avenae excorticatus, atakże mąka owsiana - Farma Avenae.

Podstawowe związki czynne. Ziele i słoma owsiana zawierają węglowodany, saponinęoraz sole mineralne obfitujące w krzemionkę, w tym również rozpuszczalną w wodzie. Surowiecten jest słabo dotąd zbadany. Ziarna i płatki owsiane zawierają jako najważniejszy składnikskrobię o ziarnach złożonych z drobnych ziarenek, łatwo strawną po ugotowaniu. Jest niecobiałka, ponadto witaminy, zwłaszcza E w kiełkach, a także sole mineralne, bogate w związkiwapnia. Mąka owsiana składa się głównie ze skrobi.

Działanie. Wodne wyciągi z ziela owsa działają wykrztuśnie, a także przeciwbólowe wschorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ponadto stanowią dobryśrodek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływającą dodatnio naprzemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, skóry, włosówi paznokci. Związki krzemu mają też korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych. Rozpuszczalna w wodzie krzemionkawydala się częściowo z moczem, gdzie odgrywa rolę jednego z koloidów ochronnych,przeciwdziałających krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych. Nalewka zziela owsa wykazuje działanie wzmacniające system nerwowy, zwłaszcza w bezsenności, wyczerpaniunerwowym, pląsawicy i epilepsji. Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej,bogate w rozpuszczalną krzemionkę, wykazują korzystne działanie w artretyzmie, chorobiereumatycznej, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek. Również w chorobach skórnych i czyracznościoraz nadmiernej potliwości nóg.

Zastosowanie. Odwar z ziela owsa zalecany jest wewnętrznie w chorobach nerek i pęcherza,kamicy moczowej oraz w schorzeniach reumatycznych. Nalewka z ziela owsa służy jakośrodek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie w wyczerpaniu nerwowym i przepracowaniu.Pomocniczo stosuje się w padaczce oprócz preparatów zaleconych przez lekarza.Zewnętrznie ziele lub słoma owsiana zalecane są do kąpieli wzmacniających w kamicy moczoweji chorobach nerek, w reumatyzmie i artretyzmie oraz w czyraczności, trądziku i innychchorobach skórnych, a także nadmiernej potliwości nóg.Płatki owsiane stosuje się w formie kleiku jako łatwo strawny i obfitujący w sole wapnia,dietetyczny pokarm dla chorych i rekonwalescentów w biegunkach, chorobach przewodu pokarmowego,wątroby, trzustki i nerek. Również jako łagodny środek powlekający w stanachzapalnych i podrażnieniu błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku.Płatki i mąka owsiana zarobione z wodą służą do okładów odmiękczających na ropnie i czyraki.W lecznictwie ludowym płatki owsiane i kleik z płatków, spożywane codziennie, uważane sąza środek zwiększający popęd płciowy i odmładzający, zapobiegający przedwczesnemu starzeniusię organizmu.

Przetwory. Odwar z ziela owsa: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wody gorącej i odstawić na30 min. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5-10 min. Odstawićna 10 min i przecedzić. Dopełnić przegotowaną wodą do 1 szklanki, popłukując nią ziele nasitku. Pić 3 razy dziennie 1 szklankę po jedzeniu w kamicy i schorzeniach nerek.Zioła moczopędne: zmieszać po 20 g ziela owsa, ziela skrzypu, owoców jałowca, kwiatówbzu czarnego i liści porzeczki czarnej. Zalać 2 łyżki ziół 2 szklankami wody gorącej. Ogrzaćdo wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Pić2 razy dziennie szklankę po jedzeniu w kamicy moczowej i chorobach nerek.Nalewka z ziela owsa, Tinctura Avenae: 20 g ziela owsa zalać 100 ml spirytusu 70-procentowego, przykryć szczelnie i odstawić na 7-10 dni, często wstrząsając. Następnie zlaćciecz, ziele wycisnąć, oba płyny połączyć i przesączyć przez watę. Pić 3 razy dziennie po 15kropli w kieliszku wody, po jedzeniu w stanach wyczerpania nerwowego. W razie bezsennościprzyjmować wieczorem 20 kropli w kieliszku wody.Kąpiel owsiana: 0,5-1 kg słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l wody ciepłej i odstawić na2-3 godz. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 1/2 godz. Odcedzićdo wanny i wypełnić ją do 1/3 wodą o temperaturze około 37°C. Czas kąpieli 15-20 min. Stosowaćw artretyzmie, reumatyzmie i chorobach skórnych. Kąpiel zaleca się też osobom osłabionymi wyczerpanym nerwowo.

Podobne prace

Do góry