Ocena brak

Orka

Autor /Karmazyn Dodano /31.01.2012

Charakterystyczną cechą tego gatunku walenia jest duża, postawiona pionowo płetwa grzbieto­wa, dochodząca do 1,8 m długości. Orki są zwie­rzętami silnymi, mimo że rozmiary ich ciała nie są imponujące. Samce dochodzą do ośmiu met­rów długości i masy sześciu ton, a samice są o jedną trzecią mniejsze. Orki są doskonałymi łowcami. W pogoni za zdobyczą mogą zapędzać się nawet na plaże. Potrafią przystosować się do najróżniejszych warunków środowiska. Wystę­pują w strefach polarnych i równikowych. Dob­rze czują się zarówno w płytkich wodach przy­brzeżnych jak i w głębinach oceanów. Ich dieta jest bardzo urozmaicona - polują na foki, lwy morskie, ryby, ptaki, żółwie, głowonogi a nawet inne walenie. Ponieważ orki polują w grupach (i nawet dzielą się zdobytym pokarmem), mogą atakować zwierzęta dużo od nich większe. Znane są przypadki udanych polowań orek na kilkakrot­nie od nich większe płetwale błękitne.

Podobne prace

Do góry