Ocena brak

Ocet winny

Autor /taylor Dodano /06.03.2013

Ocet winny — ocet, otrzymywany z wina;poza kwasem octowym, stanowiącym najważniejszyskładnik, winne octy zawierają szeregskładników występujących w winie, jak kwasyorganiczne, sole mineralne, substancje aromatyczne,garbniki, barwniki, a także niektóre witaminy,wobec czego ocet winny ma przyjemnyarom at i większą przydatność niż ocet spirytusowy,nie zawierający tych składników. Produkujesię go przez poddawanie wina -►fermentacjioctowej w płytkich wanienkach lubmałych kadziach. Fermentacja octowa wymagadostępu powietrza, w przeciwnym razie ulegazahamowaniu; dlatego wina w wanienkach niezakrywa się, a przy fermentacji w kadziach winonapowietrza się dzięki ciągłemu przelewaniuprzez wióry bukowe, którymi napełnione sąkadzie.

Podobne prace

Do góry