Ocena brak

Niedźwiedź polarny

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Skute lodem arktyczne odludzia otaczające bie­gun północny, sięgające do Rosji, Norwegii, Grenlandii, Kanady i Stanów Zjednoczonych są mało gościnną krainą, w której żyje niedźwiedź polarny. Należy on do największych gatunków niedźwiedzi - niektórzy uważają, że faktycznie jest on największy.
Łacińska nazwa białego niedźwiedzia oznacza „niedźwiedź morski", i właśnie na brzegu lodo­watych mórz najczęściej można go spotkać. Doskonale czuje się w wodzie, jest świetnym pły­wakiem i nurkiem, poruszając się z prędkością około 20 km/h. Jest w stanie przebywać pod wodą do dwóch minut. Widziano osobniki odda­lone 300 km od lądu, nadal energicznie płynące. Przed zimną wodą chroni go gruba warstwa izo­lującego tłuszczu i szczelna warstwa sierści.
Gęste futro niedźwiedzia polarnego ma ko­lor kremowobiały, co pozwala mu wtopić się w śnieżny krajobraz. Składa się ono z grubego futra wewnętrznego i długich włosów zewnętrz­nych. Futro występuje nawet na podeszwach stóp, aby zapewnić dobrą przyczepność do śli­skiego lodu. Biały niedźwiedź pokonuje dużo większe dystanse niż inni przedstawiciele tej rodziny, zazwyczaj podążając za dryfującym lodem polarnym, po obszarze ponad 50000 km2.
Foki są podstawą diety niedźwiedzia polarne­go. Najbardziej upodobał sobie te obrączkowane. Zwierzę poluje na foki szukając ich tropu na lodzie, wyczekując przy dziurach, które służą fokom do zaczerpnięcia powietrza lub cicho pły­nąc w stronę odpoczywającej ofiary, by nagle rzucić się ku niej z dużą prędkością.
Tylko ciężarne samice szukają zimą schronie­nia, zwykle kopiąc kryjówkę w śniegu, nad brze­giem morza. Samce są aktywne przez cały rok i nie zapadają w sen zimowy. Maleńkie potom­stwo rodzi się w grudniu i styczniu, i jakieś 3 mie­siące później opuszcza kryjówkę wraz z matką.

NIEDŹWIEDŹ POLARNY (Ursus maritimus)
Długość ciała: u samców 2,5-3 m, samic: 2-2,5 m
Waga: samce 400-640 kg,
samice 175-300 kg
Długość życia: 20-30 lat

Podobne prace

Do góry