Ocena brak

Niedźwiedź himalajski

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Azjatycki niedźwiedź himalajski za­mieszkuje góry i lasy od Iranu do Korei i Japonii. Jego łacińska nazwa Selenarctos znaczy „niedź­wiedź księżycowy", a wzięła się od znaku w kształcie księżyca, znajdującego się na jego piersi. Futro jest z reguły połyskliwie czarne, ale może też być brązowe lub czerwonobrązowe.
Potrafi on bardzo zręcznie się wspinać, więc czę­sto żeruje na drzewach, budując coś w rodzaju gniazda z gałęzi, które łamie przyciągając je do siebie w trakcie zrywania owoców i liści.
Wydaje się, że jedynie niedźwiedzie mieszka­jące najdalej na północ zapadają w sen zimowy, w okresie kiedy również przychodzą na świat ich młode. Zwierzęta mieszkające w cieplejszych rejonach zasypiają na krótsze okresy, albo po pro­stu wędrują na niższe, cieplejsze tereny, gdzie mogą pozostać aktywne przez okrągły rok.


NIEDŹWIEDŹ HIMALAJSKI (Selenarctos thibetanus)
Długość ciała: 1,3-1,7 m
Waga: samce 50-180 kg, samice 42-70 kg
Długość życia: 20-24 lata

Podobne prace

Do góry