Ocena brak

Niedź­wiedź malajski

Autor /Jana Dodano /31.01.2012

Najmniejszy z wszystkich niedźwiedzi - niedź­wiedź malajski - występuje w południowych Chi­nach, Birmie i południowo-wschodniej Azji, aż do Malezji, Borneo i wysp Indonezji. Ma lśniące, czarne futro o krótkim włosie, a swoją nazwę „niedźwiedzia słonecznego" - Helarctos - zaw­dzięcza pomarańczowożółtym znakom na piersi, a nie swoim zwyczajom, gdyż gatunek ten wyjąt­kowo prowadzi nocny tryb życia. Zazwyczaj przesypia dzień odpoczywając na drzewie na platformie z gałęzi, co najmniej 2 m nad ziemią.
Jest wszystkożerny, a tubylcy znają jego sła­bość do miodu, będącego ulubionym pożywie­niem tego gatunku. Silnymi pazurami rozdziera gniazda pszczół i, nie zważając na użądlenia, wydobywa z nich miód oraz larwy.
W sprzyjającym klimacie rejonów, które zamieszkuje, niedźwiedź malajski jest aktywny przez cały rok i parzy się w dowolnym czasie.
Maleńkie potomstwo rodzi się w miejscu ukrytym w poszyciu leśnym. Te niedźwiedzie rodzą zwykle jedno młode.

NIEDŹWIEDŹ MALAJSKI (Helarctos malayanus)
Długość ciała: 1-1,4 m
Wysokość w kłębie: 70 cm Waga: 27-65 kg
Długość życia: nieznana

Podobne prace

Do góry