Ocena brak

Niedokrwistość a ciąża

Autor /maziajka Dodano /16.01.2014

Niedokrwistość — jeżeli nie jest wynikiem chorób układu krwiotwórczego — związana jest zwykle z niedoborem żelaza w pokarmach, a więc ma swoją przyczynę w nieodpowiednim odżywianiu się. Jest zatem zależna zarówno od niewłaściwego składu jakościowego codziennej diety kobiety ciężarnej, jak i ilościowych proporcji, a także sposobu przygotowywania posiłków, czyli tak zwanej technologii i higieny żywienia.

Posiłki kobiety ciężarnej powinny być urozmaicone, obfite w zielone i czerwone warzywa, gdyż są one źródłem wszystkich potrzebnych organizmowi mikroelementów, wchodzących w skład białka matki i rosnącego nowego organizmu.

Najważniejszym pierwiastkiem w tworzeniu się krwi jest żelazo. Układ krwiotwórczy matki na początku ciąży pokrywa jej zapotrzebowanie na ten pierwiastek z rezerw znajdujących się w szpiku kostnym. Jeżeli rezerwy te nie są zbyt duże, wówczas po ich wyczerpaniu, już dość wcześnie, może wystąpić niedobór żelaza. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów ustrojowych: w wątrobie, śledzionie, szpiku, i jego brak daje takie objawy ogólne, jak uczucie zmęczenia i senność. Mogą także pojawić się bolesne skurcze mięśni łydek, a także bóle w okolicy serca wraz z bezsennością. Objawy te są dość pospolite w czasie ciąży i niekoniecznie muszą wiązać się z niedokrwistością, chociaż niedokrwistość występuje często w naszej szerokości geograficznej. Przy pogłębionym i dłużej trwającym niedoborze żelaza pojawia się bladość skóry na twarzy, łamliwość paznokci, wypadanie włosów pękanie skóry w kącikach ust. Objawy te mogą także towarzyszyć i innym niedoborom, często związanym z niedokrwistością, jak np. niedobór kwasu foliowego i witaminy B12. Towarzyszą one często niskiemu poziomowi białek w organizmie, zwłaszcza białek czynnych w procesach enzymatycznych.

Jedną z przyczyn braku żelaza w organizmie jest nie tylko jego niedobór w pokarmach, ale także zła jego przyswajalność w przewodzie pokarmowym, na skutek schorzeń jelit, bądź też u palaczek tytoniu.

Niedokrwistość w czasie ciąży jest bardzo rozpowszechniona. Stwierdza się ją u ponad 40% wszystkich kobiet ciężarnych w naszym kraju. Miarą niedokrwistości jest stężenie żelaza we krwi, ale bada się je rzadko, natomiast powszechnie stosuje się określanie zawartości hemoglobiny, liczbę krwinek czerwonych i hematokryt. Wartości te dla ciąży normalnie wynoszą: hemoglobina (Hb) powyżej 8,07 mmol/l Hb(Fe) (13 mg%) na początku ciąży i powyżej 6,83 mmol/l Hb(Fe) (11 mg%) przy końcu ciąży, czerwone krwinki powyżej 4 mln/mm3 na początku ciąży i powyżej 3,5 mln/mm3 przy końcu ciąży, hematokryt (Ht) powyżej 0,36 (36%).

Spadek hemoglobiny i obniżenie się liczby czerwonyoh krwinek przy końcu ciąży częściowo ma swoje źródło w zwiększonym uwolnieniu krwi w czasie ciąży. Wartość Hb i krwinek czerwonych poniżej przedstawionych tutaj wskazuje na niedokrwistość. Ze względu na tak powszechnie występującą niedokrwistość w czasie ciąży, powinno się podawać każdej ciężarnej żelazo po 56 dniu ciąży i jeszcze 6 miesięcy po porodzie profilaktycznie w ilości 60 mg żelaza na dobę, wraz z kwasem foliowym.

Oczywiście, w przypadku głębokiej niedokrwistości powinno być stosowane odpowiednie leczenie w zależności od rozpoznania przyczyn. W przypadku złej przyswajalności żelaza w przewodzie pokarmowym należy podawać je domięśniowo. Nie należy przy tym zapominać o diecie wysokobiałkowej, obfitej w mikroelementy, w tym żelazo, czyli — przede wszystkim -— o zielonych warzywach (nać pietruszki) i owocach. Brak żelaza w organizmie kobiety ciężarnej to nie tylko sprawa jej zdrowia, to także zagrożenie dla rozwoju płodu. Przy niskim poziomie żelaza istnieje większe zagrożenie niedorozwojem płodu, mogą także występować wady rozwojowe. Niedokrwistość matek jest przyczyną większej liczby zgonów i martwych urodzeń płodów i noworodków,* porodów przedwczesnych i poronień. Jeżeli przyczyną niedokrwistości są inne choroby, np. częste anginy, zapalenie gardła i zatok, odmiedniczkowe zapalenie nerek, choroby jelit i żołądka, muszą być wyleczone. Na niedokrwistość mogą mieć także wpływ różne substancje chemiczne i palenie tytoniu.

 

Podobne prace

Do góry