Ocena brak

Nasiona oleiste

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

Do roślin oleistych zalicza się rośliny, których nasiona lub owoce zawierają 20-70% tłuszczu. Rośliny oleiste uprawiane w strefie międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej zawierają zwykle powyżej 50% tłuszczu. Należą do nich palma kokosowa, olejowiec, atalia, migdałowiec zwyczajny, oliwnik europejski, drzewo tungowe, orzech ziemny, sezam, rącznik, soja, bawełna fałdzistka, mazi czka siewna. W roślinach oleistych strefy umiarkowanej zawartość tłuszczu nie przekracza 50%. Do roślin tych zalicza się: gorczycę, len oleisty, dynię oleistą, rzepak, rzepik, słonecznik.

W naszych warunkach największe znaczenie spośród roślin oleistych mają rzepak i rzepik. W roku 2001 powierzchnia uprawy tych roślin wynosiła 443 tys. ha, co przy średnim plonie wynoszącym 24 dt z ha dało zbiory wynoszące 1063 tys. t. Produkcja ta nie pokrywała zapotrzebowania krajowego, gdyż bardzo wzrosło w ostatnich latach spożycie olejów roślinnych; w 1990 r. wynosiło ono średnio na 1 mieszkańca 6,8 kg, a w 2001 r. 18,4 kg. Polska importuje oleje roślinne niemodyfikowane chemicznie; w 2001 r. import ten wynosił 240,6 tys. t.

 

Podobne prace

Do góry