Ocena brak

Narwal

Autor /Karmazyn Dodano /31.01.2012

Pojedynczy kieł narwala był zapewne przyczyną powstania w średniowieczu legendy o jednoroż­cu. Ten wydłużony, górny ząb osiąga długość dwóch metrów i masę do 10 kilogramów. Tak jak poroże jelenia jest on drugorzędną cechą płciową charakteryzującą samce. Kieł jest wyznacznikiem pozycji społecznej osobnika i prawdopodobnie jest też wykorzystywany w walce. Narwale za­mieszkują wody arktyczne i subarktyczne. Pły­wają w małych grupach liczących do dziesięciu osobników tej samej płci i w tym samym wieku. Samice rodzą jedno młode co dwa lub trzy lata. Samce widuje się czasem, gdy walczą ze sobą bli­sko powierzchni wody.

Podobne prace

Do góry