Ocena brak

Nandu szare (Rhea americana)

Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013

Nandu szare żyje na północnym wschodzie Brazylii i w środkowej Argentynie. Może dochodzić do 1,5 m wysokości i do masy 25 kg. W odróżnieniu od strusia gnieździ się na bagnach, lubi się kąpać, a nawet umie pływać. Żyje w małych stadkach, często w towarzystwie ssaków kopytnych, np. bydła.

Gniazdo przygotowuje samiec, wygrzebując dół w ziemi i wyścielając go trawą. Z rozłożonymi skrzydłami przywabia do gniazda kilka samic, które znoszą 11 do 18 jaj, ważących po 600 g. Wysiadywaniem, które trwa 38-42 dni, jak również wychowem piskląt, zajmuje się wyłącznie samiec.

Podobne prace

Do góry